Pyhä Koraani

Suurat

18.

Luolan Suura

 

(Suurat Al-Kahf)

 

Allahin, rajattoman myötätuntoisen, aina armollisen nimeen

18:1 Kaikki ylistys kuuluu yksin Allahille, joka lähetti (mahtavan) Kirjan (rakkaalle ja läheiselle) palvelijalleen eikä jättänyt siihen mutkikkuutta.
 
18:2 (Hän teki sen) suoraksi ja symmetriseksi varoittamaan (kieltäjiä) Allahin luota (saapuvasta) ankarasta rangaistuksesta ja kertomaan uskoville, jotka tekevät hyviä tekoja, ilouutisen, että heitä odottaa parempi palkkio (eli Paratiisi),
 
18:3 missä he saavat asua ikuisesti,
 
18:4 ja (vielä) varoittamaan niitä, jotka sanovat, että Allah on ottanut pojan (itselleen).
18:5 Ei heillä ole siitä tietoa eikä ollut heidän isilläänkään. Kuinka viheliäinen onkaan (tämä) lausahdus, jonka he suustaan päästävät. Eivät he puhu muuta kuin (silkkaa) valhetta.
 
18:6 (Kunnioitettu rakastettu,) annatko (kalliin) elämäsi kuihtua surressasi heitä syvästi, jos he eivät usko tähän (jumalalliseen) sanaan?
 
18:7 Me olemme tehneet kaiken, mitä maan päällä on, kaunistamaan (ja koristamaan) sitä sekä koetellaksemme kuka niistä, (jotka maan päällä asuvat,) on paras toimissaan.
 
18:8 Ja Me tulemme (tuhoamaan kaiken), mitä tämän (maan) päällä on, ja muuttamaan sen hedelmättömäksi aavikoksi.
 
18:9 Oletko ajatellut, (kuinka) ihmeellisiä merkkejä (mahdistamme) olivat Kahfin ja Raqimin (eli Luolan ja Luolan taulun tai Raqimin laakson) miehet?
18:10 (Muista aikaa,) jolloin muutamia nuorukaisia haki turvaa luolasta sanoen: ”Herramme, anna meille armosi ja näytä meille asiassamme (keinot) löytää tie.”
 
18:11 Niin Me taputimme heidän korvansa tukkoon (ja vaivutimme heidät) luolassa moniksi vuosiksi (uneen).
 
18:12 Sitten Me herätimme heidät katsoaksemme kumpi kahdesta joukosta laskisi oikein (luolassa) viettämänsä (ajan).
 
18:13 (Nyt) Me kerromme sinulle heidän todelliset olosuhteensa. Oli (muutamia) nuorukaisia, jotka uskoivat Herraansa, ja Me lisäsimme johdatuksen (valoa) heitä varten.
 
18:14 Me vahvistimme ja voimautimme heidän sydämensä (yhteydellä itseemme). Kun he seisoivat (kuninkaansa edessä), he sanoivat: ”Herramme on taivaiden ja maan Herra. Me emme milloinkaan tule palvomaan ketään (valheellista) jumalaa Hänen sijastaan. (Jos niin tekisimme,) me sanoisimme varmasti jotain totuuden vastaista.
18:15 Tämä on kansaamme, joka on ottanut monia jumalia Hänen lisäkseen. Miksi he eivät esitä selkeää todistetta niiden (jumalallisuudesta)? Kuka on pahempi väärintekijä kuin se, joka sepittää valheita Allahista?”
 
18:16 (Toisilleen nuorukaiset sanoivat:) ”Kun olette vetäytyneet eroon heistä ja niistä (valheellisista jumalista), joita he Allahin sijasta palvovat, hakekaa turvaa luolasta. Herranne suo teille armonsa runsaana ja antaa teille helpotuksen ahdingossanne.”
 
18:17 Sinä näet, että kun aurinko nousee, se liikkuu oikealle heidän luolastaan, ja laskiessaan se myötäilee vasenta puolta. He (makaavat) luolan sisällä aukealla alueella. Tämä (muutos auringon kulkusuunnassa) on (vaikuttava) merkki Allahin (mahdista). Se löytää johdatuksen, jota Allah johdattaa, ja jonka Hän pitää eksyksissä, hänelle sinä et löydä ketään ystävää oppaaksi (eli auttajaa, joka kykenisi näyttämään hänelle tietä).
 
18:18 (Kuuntelija, jos) sinä (näkisit) heidät, ajattelisit heidän olevan valveilla, vaikka he nukkuvat. Me käännämme heidät (säännöllisin väliajoin) oikealle kyljelle ja vasemmalle kyljelle, ja heidän koiransa (istuu heidän) kynnyksellään venytellen etutassujaan. Jos olisit kurkistanut ja nähnyt heidät, olisit paennut heitä kannoillasi kääntyen, ja sydämesi olisi täyttynyt kauhulla heitä kohtaan.
 
18:19 Näin Me herätimme heidät, jotta he voisivat tiedustella toisiltaan, ja sanavalmis heidän joukostaan sanoi: ”Kuinka kauan te olette (viipyneet) täällä?” He vastasivat: ”Me olemme olleet (täällä) yhden päivän tai (vain) osan siitä.” (Lopulta) he sanoivat: ”Herranne tietää parhaiten, kuinka kauan olette (täällä) olleet. Lähettäkää joku keskuudestanne tämän kolikon kanssa kaupunkiin. Hänen tulee sitten selvittää, mikä ruoka on sallituinta ja puhtainta, ja tuoda sitä jonkin verran teille. Hänen tulee edetä hitaasti ja kohteliaasti (mennessään, ostaessaan ja palatessaan) eikä hänen tule paljastaa teistä mitään kenellekään.
18:20 Jos he (saavat tietää teistä ja) saavat teidät käsiinne, he varmasti kivittävät teidät tai (pakottavat) teidät palaamaan uskontoonsa. (Jos näin käy,) ette te milloinkaan menesty.
 
18:21 Näin Me paljastimme heidän (tilansa) ihmisille (muutamien vuosisatojen kuluttua), jotta he saisivat tietää, että Allahin lupaus pitää ja että ylösnousemuksen koittamisesta ei ole epäilyksen häivää. Kun (luolan väki kuoli,) alkoivat (kaupungin asukkaat) kiistellä keskenään heidän tapauksestaan sanoen: ”Tehkää heidän (luolansa) päälle rakennus (heistä muistuttamaan). Heidän Herransa tuntee parhaiten heidän (tilansa).” (Uskovat,) jotka olivat etulyöntiasemassa heidän tapaustaan koskien, sanoivat: ”Me rakennamme moskeijan heidän (ovelleen, jotta muslimit voisivat lukea siellä rukouksensa ja saada erityisiä siunauksia olemalla heitä henkisesti lähellä).”
 
18:22 (Nyt) jotkut sanovat: ”(Luolan miehiä) oli kolme ja neljäntenä oli heidän koiransa.” Ja jotkut sanovat: ”(Heitä) oli viisi ja kuudentena oli heidän koiransa.” Nämä ovat näkemättä tehtyjä arvioita. Jotkut sanovat: ”(Heitä) oli seitsemän ja kahdeksantena oli heidän koiransa.” Sano: ”Herrani tietää heidän lukumääränsä parhaiten. Muutamia lukuun ottamatta kukaan ei tiedä heidän (todellista lukumääräänsä).” Älä siis kiistele kenenkään kanssa heistä paitsi sen verran kuin yksityiskohdista on paljastettu. Äläkä tiedustele keneltäkään heistä näistä (Luolan miehistä).
 
18:23 Äläkä koskaan sano mistään: ”Minä teen sen huomenna”,
 
18:24 vaan: ”Jos Allah haluaa (eli sano in shaʾa’llah).” Muista Herraasi, kun unohdat ja sano: ”Toivon Herrani näyttävän minulle vielä tätäkin lähempänä olevan tien johdatukseen.”
18:25 (Luolan miehet) pysyivät luolassaan kolmesataa vuotta, ja he lisäsivät (siihen) yhdeksän (vuotta).
 
18:26 Sano: ”Allah tietää parhaiten, kuinka kauan he (siellä) olivat.” Hänen tietonsa kattaa (kaikki) taivaiden ja maan salat. Kuinka hyvin Hän näkeekään ja kuinka hyvin Hän kuuleekaan. Hänen lisäkseen heillä ei ole muuta suojelijaa eikä Hän jaa määräysvaltaansa kenenkään kanssa.
 
18:27 Lue (sanaa), joka sinulle on Herrasi kirjasta ilmoitettu. Kukaan ei voi muuttaa Hänen sanojaan etkä sinä löydä koskaan muuta turvapaikkaa kuin Hänet.
 
18:28 (Palvelijani,) pitäydy niiden seurassaan, jotka muistavat Herraansa aamuin ja illoin, tavoittelevat Hänen tyytyväisyyttään, (toivovat näkevänsä Hänet ja kaipaavat Hänen kasvojensa katselemista). Sinun (rakkauden täyttämän ja keskittyneen) katseesi ei tule horjua heistä. Toivotko sinä maallisen elämän koristusta (ja käännät huomiosi näistä köyhistä palvojista pois)? Äläkä seuraa sitä, jonka sydämen Me olemme tehneet välinpitämättömäksi muistamisestamme ja joka seuraa egonsa impulsseja. Hänen tapauksensa on ylittänyt rajan.
 
18:29 Sano: ”Totuus tulee Herraltanne. Joka haluaa, voi uskoa, ja joka haluaa, voi kieltää.” Me olemme valmistaneet väärintekijöitä varten (Helvetin) tulen, jonka muurit ympäröivät heidät. Jos he valittavat (janoa ja tuskaa), heitä autetaan vedellä, joka on kuin sulaa kuparia ja se polttaa heidän kasvonsa. Miten hirvittävä juoma ja miten viheliäinen leposija!
18:30 Jotka uskovat ja tekevät hyviä tekoja – Me emme anna hyväntekijän palkkion valua hukkaan.
 
18:31 Heitä odottavat ikuisesti (kukoistavat) puutarhat, (joissa heidän palatsiensa) alta virtaavat purot. Noissa puutarhoissa heille puetaan kultaisia rannerenkaita ja vihreät puvut hienosta brokadista ja raskaasta (silkki)satiinista. He istuvat koristeellisilla valtaistuimilla tyynyihin nojaillen. Kuinka sovelias palkinto ja kuinka kaunis lepopaikka!
 
18:32 Kerro heille vertaus kahdesta miehestä, joista toiselle Me soimme kaksi rypäletarhaa. Me suojasimme ne molemmat joka suunnalta taatelipalmuilla ja niiden keskelle Me kasvatimme (viheriöiviä) peltoja.
 
18:33 Molemmat tarhat tuottivat (runsaasti) hedelmiä eikä niiden (sadossa) ollut mitään toivomisen varaa. Me laitoimme puron virtaamaan (niiden) kummankin keskeltä.
 
18:34 (Tämän lisäksi) tuolla miehellä oli runsaasti hedelmiä (eli taloudellisia resursseja). Hän sanoi toverilleen vaihtaessaan ajatuksia tämän kanssa: ”Minulla on paljon enemmän vaurautta kuin sinulla. (Myös) heimoni ja perheeni suhteen olen sinua kunniakkaampi.”
18:35 Hän astui puutarhaansa (toverinsa kanssa). Hän teki vääryyttä sielulleen sanoessaan (ylimielisesti): ”En voi (edes) kuvitella, että tämä puutarha tuhoutuisi.
 
18:36 Enkä voi kuvitella, että ylösnousemus koittaisi. (Oletetaan, että) minun olisi palattava Herrani luo. Silloinkin minä saisin varmasti paremman paikan palata kuin nämä puutarhat.”
 
18:37 Hänen toverinsa sanoi hänelle vaihtaessaan ajatuksia tämän kanssa: ”Oletko sinä kieltänyt sen (Herran), joka on sinut (alunperin) savesta luonut, ja sitten tehnyt sinut siementipasta (fyysisesti) täydeksi mieheksi?
 
18:38 Mutta minä (puolestani sanon): Tuo Allah on minun Herrani enkä minä aseta ketään Herrani rinnalle.
 
18:39 Ja miksi et sanonut puutarhaasi astuessasi: Tapahtukoon, mitä Allah haluaa. Ei kenelläkään ole voimaa paitsi Allahin avulla. (Ma shaʾa’llah. La quwwata illa bi’llah)? Jos sinä (nyt) havaitset minut omaisuuden ja jälkeläisten suhteen itseäsi vähempiarvoiseksi, (mitä sitten)?
18:40 On mahdollista, että Herrani antaa minulle sinun puutarhaasi paremman puutarhan, lähettää tähän (sinun puutarhaasi) rangaistuksen taivaalta ja muuttaa sen autioksi mutaiseksi maapalaksi,
 
18:41 tai vesi siellä laskee niin syvälle maahan, ettet sinä kykene sitä nostamaan.”
 
18:42 (Hänen ylimielisyytensä vuoksi kaikki) hänen hedelmänsä päätyivät (tuhon) omiksi, ja aamulla hän väänteli käsiään murehtiessaan sitä omaisuutta, jonka hän oli tähän (puutarhaan) investoinut. Puutarha oli laonnut tukiristikoidensa päälle ja hän sanoi (täynnä epätoivoa ja tuskaa): ”Voi kunpa en olisi asettanut ketään Herrani rinnalle (ja pettänyt itseäni).”
 
18:43 Mikään joukko ei ollut auttamassa häntä Allahia vastaan, eikä hän itse kyennyt kostamaan (tätä hävitystä).
 
18:44 Tässä (tulee selväksi), että kaikki valta kuuluu yksin Allahille, (joka) on totuus. Hän on paras palkitsija ja paras loppuun saattaja.
18:45 Ja kerro heille (myös) vertaus maallisesta elämästä: Se on kuin taivaalta lähettämämme vesi. Sen avulla maan kasvillisuus kasvaa tiheänä. Sitten siitä tulee kuivaa ruohonsänkeä, jota tuuli lennättää. Allahilla on täysi valta kaikkeen.
 
18:46 Omaisuus ja jälkeläiset koristavat (vain) maallista elämää, ja (todellisuudessa) kestävät vain hyvät teot, (joista) Herrasi luona (saa) paremman palkan ja (jotka antavat) paremman toivon.
 
18:47 (Ylösnousemuksen) päivä on se, jolloin Me liikutamme vuoria (ilmassa ne palasiksi särjettyämme), ja sinä näet paljaan maan (vailla puita, kiviä, eläimiä ja kasveja). Me kutsumme kaikki ihmiset koolle emmekä jätä heistä ketään pois.
 
18:48 (Kaikki ihmiset) tuodaan rivistöinä Herrasi eteen (ja heille sanotaan:) ”(Tänään) te olette saapuneet luoksemme niin kuin Me teidät alunperin loimme, vaikka te kuvittelitte, ettemme Me milloinkaan määräisi teille luvattua hetkeä.”
 
18:49 (Jokaisen eteen) asetetaan tekojen luettelo. Sinä näet pahantekijöiden kauhistuvan niitä (syntejä ja vääryyksiä), joita (luetteloon) on kirjattu, ja he sanovat: ”Voi turmiota, mikä tässä tekojen luettelossa on vikana! Siinä ei ole jätetty huomiotta ainuttakaan pientä eikä suurta (asiaa), vaan siihen on kirjattu (aivan kaikki).” He löytävät (edestään) kaiken tekemänsä, eikä Herrasi tee kenellekään vääryyttä.
18:50 Ja (muista se hetki,) kun sanoimme enkeleille: ”Kumartakaa Adamia ([Aadamia] häntä kunnioittaaksenne).” (Kaikki) he kumarsivat paitsi Iblis. Hän kuului jinneihin, ja hän oli jättänyt Herransa seuraamisen. Hylkäättekö te Minut ja otatte hänet ja hänen jälkeläisensä ystäviksenne, vaikka hän on teidän vihollisenne? Kuinka huono onkaan se korvike, jonka väärintekijät (ovat sijaani valinneet).
 
18:51 En Minä kutsunut heitä (auttamaan tai todistamaan) taivaita ja maata luodessani enkä (silloin, kun) loin heidät itsensä. Enkä Minä ollut ottava harhaan johtajia tuekseni.
 
18:52 (Muista) päivää, (jolloin) Allah sanoo: ”Kutsukaa niitä, joiden kuvittelitte jakavan asemani.” He kutsuvat niitä, mutta ne eivät vastaa heille. Me vedämme heidän väliinsä (Helvetin laakson) tuhon tyyssijaksi.
 
18:53 Pahantekijät saavat nähdä Helvetin tulen ja he tajuavat putoavansa siihen. Eivät he löydä paikkaa paeta sieltä.
 
18:54 Me olemme esittäneet tässä Koraanissa ihmisille vertauksia (erilaisilla tyyleillä) kerta toisensa jälkeen, mutta ihminen on muita ansioituneempi vastaan väittäessään.
18:55 Kun johdatus kerran oli heidän luokseen saapunut, mikään muu ei estänyt ihmisiä uskomasta ja pyytämästä anteeksiantoa Herraltaan kuin se, että he (odottivat tuhon) koittavan kuten heitä edeltävien sukupolvien kohdalla tai että rangaistus tulisi heidän eteensä.
 
18:56 Emme Me lähettäneet sanansaattajia kuin kertomaan (ihmisille) ilouutiset ja varoittamaan. Uskottomat väittelevät (sanansaattajien kanssa) turvautuen absurdeihin väitteisiin, koska he haluavat saada noilla (valheilla) totuuden katoamaan. He pilkkaavat Minun ilmoitustani ja sitä (rangaistusta), josta heitä varoitetaan.
 
18:57 Kuka on pahempi väärintekijä kuin se, jota muistutettiin hänen Herransa merkeistä, mutta hän kääntyi pois ja unohti ne (pahat teot), jotka hänen kätensä olivat jo eteenpäin lähettäneet. Me olemme laskeneet verhon heidän sydämeensä, jotta he (eivät) kykenisi ymmärtämään totuutta. Heidän korviinsa Me olemme valaneet raskauden (jotta he eivät kykenisi kuulemaan totuutta). Vaikka sinä kutsuisitkin heitä johdatukseen, eivät he koskaan sitä löytäisi.
 
18:58 Herrasi on rajattoman anteeksiantava, armon valtias. Jos Hän olisi laittanut heidät tilille tekemisistään, olisi Hän epäilemättä lähettänyt heille rangaistuksen nopeasti. Mutta lupauksen hetki on (säädetty) heille. (Kun se hetki koittaa,) eivät he tule löytämään muuta turvaa kuin Hänet.
 
18:59 Nämä ovat kaupunkeja, joiden asukkaat Me olemme tuhonneet heidän tehtyään vääryyttä. Me olimme säätäneet hetken heidän tuhoamisekseen.
18:60 Ja (muista,) kuinka Musa (Mooses, rauha hänelle) sanoi (nuorelle toverilleen ja) palvelijalleen (Yushaʿ bin Nunille [Joosualle, Nunin pojalle], rauha hänelle): ”Minä en voi luovuttaa ennen kuin saavun kahden meren yhtymäkohtaan tai sitten kuljen ikuisesti.”
 
18:61 Kun he sitten saapuivat kahden meren yhtymäkohtaan, he unohtivat kalansa (sinne). Silloin (tuo paistettu kala heräsi henkiin ja) se livahti mereen (sinne) tunnelin kaivettuaan.
 
18:62 Kun he olivat jatkaneet matkaa, Musa (Mooses, rauha hänelle) sanoi palvelijalleen: ”Tuo meille ruokamme. Me olemme tosiaan nähneet vaivaa matkallamme.”
 
18:63 (Palvelija) sanoi: ”Näitkö, kun lepäsimme kiven luona? Minä unohdin kalamme (sinne), mutta Saatana sai minut unohtamaan mainita siitä sinulle. Sitä paitsi tuo (kala heräsi henkiin ja) livahti takaisin mereen (ja katosi sen sileän tien).”
 
18:64 Musa (Mooses, rauha hänelle) sanoi: ”Se oli se (paikka), jota me etsimme.” Niin he palasivat (tuolle paikalle) omia jalanjälkiään seuraillen.
18:65 He löysivät sieltä erään (erityisen) palvelijamme (Khidrin, rauha hänelle), jolle Me olimme suoneet (erityisen) armomme. Me olimme opettaneet hänelle jumalallisen tiedon (salaisuuksista ja viisauksista).
 
18:66 Musa (Mooses, rauha hänelle) sanoi tälle: ”Saanko jäädä seuraasi (jos sovimme), että opetat (myös) minulle jotain tästä tiedosta, joka sinulle on johdatukseksi annettu?”
 
18:67 (Khidr, rauha hänelle) sanoi: ”Sinä et taatusti malta pysyä kärsivällisenä seurassani.
 
18:68 Miten sinä voisit olla kärsivällinen sellaisen suhteen, mitä sinun tietosi ei (täysin) kata?”
 
18:69 Musa (Mooses, rauha hänelle) sanoi: ”Sinä kyllä havaitset minut kärsivälliseksi, jos Allah niin haluaa, enkä minä toimi vastoin sinun ohjeitasi.”
18:70 (Khidr, rauha hänelle) sanoi: ”Jos sinä mielit pysyä seurassani, älä kysy minulta mistään ennen kuin minä itse siitä sinulle mainitsen.”
 
18:71 Molemmat kulkivat, kunnes he nousivat veneeseen (ja Khidr, rauha hänelle) porasi siihen reiän. Musa (Mooses, rauha hänelle) sanoi: ”Turmelitko sinä tämän (veneen siihen reiän poraamalla) hukuttaaksesi kyydissä olevat ihmiset? Sinä olet tosiaan tehnyt jotain kummallista.”
 
18:72 (Khidr, rauha hänelle) sanoi: ”Enkö minä sanonut sinulle, että sinä et malttaisi pysyä kärsivällisenä seurassani?”
 
18:73 Musa (Mooses, rauha hänelle) sanoi: ”Älä vaadi minua tilille, koska unohdin, äläkä saata minua (tässä) asiassa suurempiin vaikeuksiin.”
 
18:74 Sitten he kulkivat, kunnes he tapasivat pojan ja (Khidr, rauha hänelle) surmasi hänet. Musa (Mooses, rauha hänelle) sanoi: ”Tapoitko sinä viattoman henkilön ilman että se oli (kosto) kenestäkään? Sinä olet tosiaan tehnyt hirveän teon.”
18:75 (Khidr, rauha hänelle) sanoi: ”Enkö minä sanonut sinulle, että sinä et malttaisi pysyä kärsivällisenä seurassani?”
 
18:76 (Musa [Mooses], rauha hänelle) sanoi: ”Jos minä vielä tämän jälkeen kysyn sinulta jotain, älä pidä minua enää mukanasi. Minun kohdallani olet jo antanut anteeksi niin paljon kuin mahdollista.”
 
18:77 Sitten he kulkivat, kunnes he saapuivat kaupunkilaisten luo. He pyysivät siellä asuvilta ruokaa, mutta nämä kieltäytyivät kestitsemästä heitä. He huomasivat siellä sortumaisillaan olevan muurin. (Khidr, rauha hänelle) kunnosti sen. Musa (Mooses, rauha hänelle) sanoi: ”Jos haluat, voisit ottaa palkkaa tästä (rakennustyöstä).”
 
18:78 (Khidr, rauha hänelle) sanoi: ”Nyt meidän on (aika) erota. Mutta ensin minä kerron sinulle totuuden asioista, joiden suhteen et malttanut pysyä kärsivällisenä.
 
18:79 Mitä tulee veneeseen, se kuului köyhille ihmisille, jotka tapasivat ansaita palkkansa merellä. Minä päätin vioittaa sitä, (koska) heitä (odotti) tulevaisuudessa (julma) kuningas, joka ottaisi väkipakolla haltuunsa kaikki (kunnossa olevat) veneet (niiden omistajilta ilman minkäänlaista korvausta).
18:80 Poika taas – hänen vanhempansa olivat uskovia. Me pelkäsimme, että (hänestä tulisi uskoton, jos hän saisi elää, ja että aikuiseksi vartuttuaan) hän sotkisi nämä tottelemattomuuteen ja epäuskoon.
 
18:81 Aikomuksemme oli, että heidän Herransa antaisi heille (hänen) sijastaan (jonkun sellaisen), joka olisi tuota (poikaa) puhtaampi ja lähempänä (vanhempiaan) myötätunnossa ja armossa.
 
18:82 Seinä puolestaan kuului kahdelle kaupungissa (asuvalle) orvolle ja sen alle oli (haudattu) aarre heitä odottamaan. Heidän isänsä oli hurskas (mies) ja Herrasi tahtoi, että he saavuttaisivat täysi-ikäisyyden ja kaivaisivat (itse) aarteensa esiin Herrasi armosta. Minä en tehnyt (mitään näistä teoista) omasta aloitteestani. Tämä on totuus näistä (tapahtumista), joiden suhteen et malttanut olla kärsivällinen.”
 
18:83 (Ylevä rakastettu,) he kyselevät sinulta Dhu’l-Qarnaynista (Kaksisarvisesta). Sano: ”Minä luen teille nyt kertomuksen hänestä.”
 
18:84 (Muinaisina aikoina) Me olimme antaneet hänelle valtaa maan päällä ja siunanneet hänen (valtakautensa) kaikilla mahdollisuuksilla.
18:85 Sitten hän kulki erästä tietä,
 
18:86 kunnes hän saapui auringonlaskun (suunnassa ihmisasutuksen) äärilaidalle. Hän näki auringon laskevan siellä ja se vaikutti hänestä vajoavan (mudan lailla mustaan,) kuumaan lähteeseen. Hän huomasi erään kansan (asuvan) siellä. Me sanoimme: ”Dhu’l-Qarnayn, (sinä voit itse päättää,) rankaisetko heitä vai kohteletko heitä hyvin.”
 
18:87 (Dhu’l-Qarnayn) sanoi: ”Me rankaisemme sitä, joka tekee vääryyttä (olemalla uskoton ja moraaliton). Sitten hänen on palattava Herransa luo, ja tämä antaa hänelle äärimmäisen ankaran rangaistuksen.
 
18:88 Sitä, joka uskoo ja tekee hyviä tekoja, odottaa parempi palkkio, ja (myös) me määräämme hänelle lempeän kohtelun.”
 
18:89 Sitten, (vakiinnutettuaan valloituksensa lännessä) hän alkoi kulkea (toista) tietä,
18:90 kunnes hän saapui auringonnousun (suunnassa ihmisasutuksen) äärilaidalle. Hän (näki) auringon (nousevan) siellä ja se vaikutti hänestä nousevan (maan niitä osia asuttavan) kansan ylle, jolle Me emme olleet antaneet peitettä (suojautua) auringolta (eli he asuivat luolissa vailla vaatetusta ja taloja).
 
18:91 Tapahtui samalla tavoin. Tietomme kattaa kaiken, mitä hänellä oli.
 
18:92 Sitten, (vakiinnutettuaan valloituksensa idässä) hän alkoi kulkea (taas toista) tietä,
 
18:93 kunnes hän saapui (paikkaan) kahden vuoren välissä. Vuorten takaa hän löysi asumasta kansan, joka ei kyennyt ymmärtämään (kenenkään) puhetta.
 
18:94 He sanoivat: ”Dhu’l-Qarnayn, Yajuj ja Majuj (Gog ja Magog) ovat saattaneet maan sekasortoon. Mitä jos säädämme sinulle jonkin rahasumman (verorahana) sillä (ehdolla), että sinä rakennat korkean muurin meidän välillemme?”
18:95 (Dhu’l-Qarnayn) sanoi: ”Herrani on antanut minulle erinomaiset edellytykset tähän. Auttakaa minua tarmokkaasti (eli vaivaa ja ponnistuksia säästämättä), ja minä rakennan vankan muurin teidän välillenne.
 
18:96 Tuokaa minulle suuria rautaharkkoja.” Kun hän oli saanut korotettua (rautamuurin vuoren)huippujen välille, hän sanoi: ”(Sytyttäkää tuli ja) puhaltakaa siihen palkeilla.” Kun hän oli muuttanut (raudan) tuleksi (sitä lietsomalla), hän sanoi: ”Tuokaa minulle sulatettua kuparia sen päälle kaadettavaksi.”
 
18:97 Silloin (Yajuj ja Majuj [Gog ja Magog]) eivät enää voineet nousta sitä pitkin eivätkä kyenneet kaivautumaan sen läpi.
 
18:98 (Dhu’l-Qarnayn) sanoi: ”Tämä on Herrani armo. Kun Herrani lupaus (ylösnousemuksesta) tulee (lähelle täyttymistään), Hän (kaataa) tämän muurin ja hävittää sen (alkutekijöihinsä) maan tasalle. Herrani lupaus pitää.”
 
18:99 Silloin Me vapautamme (kaikki luodut tai Yajujin ja Majujin [Gogin ja Magogin]). He törmäävät toisiinsa (kuin hyökyaallot). Kun pasuunaan puhalletaan, Me keräämme heidät kaikki (yhteen kokoamisen kentälle).
18:100 Tuona päivänä Me esittelemme Helvetin koko komeudessaan uskottomille,
 
18:101 joiden silmiä peitti (välinpitämättömyys) Minun muistamistani kohtaan ja jotka eivät kyenneet edes kuulemaan (kun Minut mainittiin).
 
18:102 Luulevatko uskottomat voivansa tehdä palvelijoistani suojelijoitaan Minun sijastani? Me olemme valmistelleet uskottomille kestityksen Helvetissä.
 
18:103 Sano: ”Kerrommeko teille, keitä kohtaa tekojensa seurauksena ankara tappio?
 
18:104 (Niitä,) joiden kaikki vaiva ja ponnistelu on valunut hukkaan maallisessa elämässä mutta jotka kuvittelevat tekevänsä erinomaista työtä.”
18:105 He ovat niitä, jotka ovat kieltäneet Herransa merkit ja kohtaamisen Hänen kanssaan (kuoleman jälkeen). Kaikki heidän tekonsa ovat pilalla. Me emme anna niille mitään painoarvoa ylösnousemuksen päivänä.
 
18:106 Tämä Helvetti yksin on heidän palkkionsa, koska he eivät uskoneet ja koska he pilkkasivat Minun merkkejäni ja sanansaattajiani.
 
18:107 Niitä, jotka uskovat ja tekevät hyviä tekoja, odottaa vieraanvaraisuus Paratiisin puutarhoissa.
 
18:108 He saavat asua siellä ikuisesti eivätkä he koskaan halua muuttaa (asuinsijaansa).
 
18:109 Sano: ”Jos valtameri muuttuisi musteeksi Herrani sanoja varten, ehtyisi se ennen Herrani sanoja, vaikka Me toisimme lisäksi toisen samanlaisen (valtameren).”
18:110 Sano: ”Olen teidän kaltaisenne ihminen vain (ulkoiselta olemukseltani. Miettikää, mitä muuta yhteistä teillä on kanssani.) Minulle lähetetään ilmoitusta. (Kykenettekö te saamaan Allahin sanan laskeutumaan luoksenne?) Hän, joka on teidän Jumalanne, on ainut Jumala. Joka toivoo kohtaavansa Herransa, hänen tulee tehdä hyviä tekoja eikä asettaa Herraansa palvoessaan ketään tämän rinnalle.”
 

 

Kaikki oikeudet pidätetään. Tekijänoikeudet © 2018 Minhaj-ul-International:lla
(Mitään osaa ja tämän sivun sisällön voi kopioida, tallentaa, julkaistu, jäljentää ja/tai käyttää missään muodossa ilman lupaa Minhaj- ul-Quran International. Katso lisätietoja.)