Pyhä Koraani

Suurat

28.

Kertomuksen Suura

 

(Suurat Al-Qasas)

 

Allahin, rajattoman myötätuntoisen, aina armollisen nimeen

28:1 Ta, sin, mim. (Vain Allah ja Sanansaattaja, siunaus ja rauha hänelle, tietävät todellisen merkityksen.)
 
28:2 Nämä ovat valaisevan Kirjan säkeitä.
 
28:3 (Kunnioitettu rakastettu,) Me resitoimme sinulle tosi kertomusta Musasta (Mooseksesta, rauha hänelle) ja Faraosta uskovia varten.
 
28:4 Faraosta oli tullut uppiniskainen ja pöyhkeä (hirmuvaltias) ja hän oli jakanut (maansa) asukkaat (erilaisiin) joukkoihin (ja ryhmiin). Yhden näistä ryhmistä (eli Israelin lapset) hän teki heikoksi. Hän surmasi heidän poikansa (pitääkseen heidän voimansa tulevaisuudessa aisoissa) ja jätti heidän naisensa eloon (antaakseen heidän määränsä kasvaa ilman miehiä ja suistaakseen heidät moraalittomuuteen). Hän oli yksi pahantekijöistä.
28:5 Me halusimme osoittaa suosiomme niille, jotka ovat heikkoja maan päällä (eli heiltä on riistetty heidän oikeutensa ja vapautensa ja heitä sorretaan), ja tehdä heistä (alistettujen kansojen) johtajia ja (kuninkaallisen valtaistuimen) perijöitä,
 
28:6 suoda heille määräysvallan maan päällä ja antaa Faraon, Hamanin ja heidän sotajoukkojensa kokea se (vallankumous), jota he pelkäsivät.
 
28:7 Me inspiroimme Musan (Mooseksen) äitiä: ”Imetä häntä, mutta kun alat pelätä hänen (henkensä) puolesta, laske hänet jokeen. Älä pelkää (tätä tilannetta) äläkä murehdi. Me palautamme hänet luoksesi ja teemme hänestä sanansaattajamme.
 
28:8 Sitten Faraon perhe nosti hänet (joesta), jotta hänestä tulisi (Allahin tahdosta) heidän vihollisensa ja surun(aiheensa). Farao, Haman ja heidän sotajoukkonsa olivat pahantekijöitä.
 
28:9 (Nähdessään Musan [Mooseksen], rauha hänelle) Faraon vaimo sanoi: ”(Tämä lapsi) on ilo meidän kummankin silmille. Älä tapa häntä. Ehkä hänestä on meille hyötyä tai voimme ottaa hänet pojaksemme.” He eivät tienneet (tämän päätöksen seurauksia).
28:10 Musan (Mooseksen) äidin sydän tyhjeni (kärsivällisyydestä). Hän olisi ollut (levottomuudessaan) vähällä paljastaa tämän salaisuuden, ellemme olisi vahvistaneet hänen sydäntään kärsivällisyydellä ja tyyneydellä, jotta hän luottaisi (Allahin lupaukseen).
 
28:11 (Musan [Mooseksen] äiti) sanoi tämän sisarelle: ”Seuraa häntä (hankkiaksesi hänestä tietoja).” Hän tarkkaili tätä kaukaa eivätkä he tienneet (siitä mitään).
 
28:12 Jo aiemmin Me olimme kieltäneet Musalta (Moosekselta, rauha hänelle) imettäjien maidon, ja niin (hänen sisarensa) sanoi: ”Osoitanko teille perheen, joka voisi hoitaa tätä (lasta) puolestanne ja neuvoa häntä?”
 
28:13 (Näin) Me annoimme Musan (Mooseksen, rauha hänelle) palata äitinsä luo tuottamaan iloa hänen silmilleen niin, ettei tämä olisi surullinen ja jotta hän saisi tietää (varmasti), että Allahin lupaus pitää. Mutta useimmat eivät tiedä.
 
28:14 Kun Musa (Mooses, rauha hänelle) varttui ja saavutti vakauden (iän), siunasimme häntä määräyksellä (toimia profeettana), tiedolla ja ymmärryksellä. Näin Me palkitsemme hyväntekijät.
28:15 Musa (Mooses, rauha hänelle) astui kaupunkiin (Egyptissä), kun sen asukkaat makasivat tiedottomina (unessa). Siellä hän näki kahden miehen tappelevan. (Yksi) kuului hänen omiensa joukkoon (eli Israelin lapsiin) ja (toinen) tuli hänen vihollistensa (eli Faraon kansan) joukosta. Hänen omiensa joukosta tuleva mies pyysi häneltä silloin apua hänen vihollisiinsa kuuluvaa miestä vastaan. Musa (Mooses, rauha hänelle) iski tätä nyrkillä ja surmasi hänet. (Sitten) hän sanoi: ”Tämä (mitä olen tehnyt) on Saatanan tekosia. Hän on tosiaan ilmiselvä vihollinen, joka johtaa harhaan.”
 
28:16 Musa (Mooses, rauha hänelle) sanoi: ”Herrani, minä olen tehnyt vääryyttä itseäni kohtaan. Anna minulle anteeksi.” Hän antoi tälle anteeksi. Hän on rajattoman anteeksiantava, armollinen.
 
28:17 Hän sanoi myös: ”Herrani, koska Sinä olet nyt osoittanut minulle suosiosi (antamalla anteeksi), minä en enää koskaan auta väärintekijöitä.”
 
28:18 Musa (Mooses, rauha hänelle) odotti peloissaan aamuun (katsoakseen, mitä tapahtuisi), kun sattumalta se, joka häneltä oli pyytänyt apua edellisenä päivänä, kutsui häntä (taas) apuun. Silloin Musa (Mooses, rauha hänelle) sanoi hänelle: ”Sinä olet ilmiselvästi eksyksissä.”
 
28:19 Kun hän sitten aikoi tarttua siihen, joka oli heidän kummankin vihollinen, tämä sanoi: ”Musa (Mooses), haluatko tappaa myös minut niin kuin eilen tapoit miehen? Sinä haluat vain tulla hirmuhallitsijaksi maan päällä etkä parantaa asioita.”
28:20 Kaupungin toiselta laidalta saapui juosten mies ja sanoi: ”Musa (Mooses, Faraon kansan) päälliköt pitävät sinusta neuvoa. He tappavat sinut. Lähde (täältä). Minä kuulun hyväntoivojiisi.”
 
28:21 Niin Musa (Mooses, rauha hänelle) lähti sieltä peloissaan ja (Allahin apua) odottaen. Hän sanoi: ”Herra, pelasta minut sortajilta.”
 
28:22 Matkatessaan kohti Midiania hän sanoi: ”Toivon, että Herrani näyttää minulle suoran tien (toivottuun päämäärään).”
 
28:23 Kun hän saapui Midianille veden tarjoavalle (kaivolle), hän tapasi sieltä joukon ihmisiä juottamasta (eläimiään). Toisaalla, heistä erillään, hän näki kaksi naista, jotka pidättelivät (vuohiaan. Musa [Mooses], rauha hänelle) sanoi: ”Miksi te tuolla lailla (seisotte)?” He vastasivat: ”Me emme voi juottaa vettä (vuohillemme) ennen kuin paimenet vievät (karjansa) takaisin. Isämme on ikääntynyt vanhus.”
 
28:24 Hän juotti kummankin (vuohilaumat), vetäytyi varjoon ja sanoi: ”Herra, minä tarvitsen kaiken hyvän, mitä Sinä minulle lähetät.”
28:25 (Hetken kuluttua) toinen (tytöistä) tuli hänen luokseen kainosti kävellen. Hän sanoi: ”Isäni kutsuu sinua palkitakseen sinut siitä (vaivasta), jota (vuohet) juottaessasi meidän vuoksemme (olet nähnyt).” Kun Musa (Mooses, rauha hänelle) saapui noiden (tyttöjen isän Shuʿaybin, rauha hänelle) luo ja kertoi hänelle, mitä oli tapahtunut, tämä sanoi: ”Älä pelkää. Sinä olet turvassa sortajilta.”
 
28:26 Yksi (tytöistä) sanoi: ”Kunnioitettu isäni, pidä hänet (töissä luonasi). Paras henkilö, jonka voit ottaa töihin, on voimakas ja luotettava. (Hän on juuri oikea mies tähän tehtävään.)”
 
28:27 Hän sanoi (Musalle [Moosekselle] rauha hänelle): ”Aion antaa toisen tyttäristäni puolisoksesi. (Morsiusrahana on,) että sen vastineeksi työskentelet minulle kahdeksan vuotta. Mutta jos saatat loppuun kymmenen (vuotta), on se (suosionosoitus) sinun taholtasi. En minä halua tehdä tätä sinulle raskaaksi. Jos Allah suo, havaitset minun kuuluvan hurskaiden joukkoon.”
 
28:28 Musa (Mooses, rauha hänelle) sanoi: ”Tämä olkoon (sopimus) välillämme. Täytinpä kumman tahansa määräajan, ei minua ole siihen pakotettu. Allah vartioi sitä, mitä sanomme.”
 
28:29 Kun Musa (Mooses, rauha hänelle) oli täyttänyt säädetyn ajan ja lähti puolisonsa kanssa, hän näki tulen (Siinai-)vuoren rinteeltä. (Se oli rajoittamattoman kauneuden liekki, jota kohti hänen sydämensä veti.) Hän sanoi puolisolleen: ”Odota (täällä), näin tulen. Ehkä voin tuoda sinulle uutisia siitä (mitä olen kauan kierrellyt etsimässä,) tai kipinän (polttavasta) tulesta, jotta sinäkin saisit tuntea sen (lämmön).”
28:30 Kun Musa (Mooses, rauha hänelle) saapui sinne, siunatussa paikassa (Siinain) laakson oikealla rinteellä (kasvavasta) puusta kuului ääni: ”Musa (Mooses), Minä olen Allah, kaikkien maailmojen ylläpitäjä.
 
28:31 Heitä sauvasi (maahan)!” Kun Musa (Mooses, rauha hänelle) näki sen kiemurtelevan ja luikertelevan aivan kuin se olisi ollut käärme, hän kääntyi kannoillaan pakoon eikä kääntynyt katsomaan taakseen. (Ääni sanoi:) ”Musa (Mooses), tule lähemmäs äläkä pelkää. Sinä olet turvassa.
 
28:32 Työnnä käsi kaula-aukkoosi. Se tulee esiin hohtavan valkoisena ilman, että siinä olisi mitään vikaa. Taivuta sitten käsi (rinnallesi pelon karkottaaksesi). Nämä ovat kaksi merkkiä Herraltasi (lähetettäviksi) Faraolle ja hänen hovimiehilleen (jotta he voisivat niitä todistaa). He ovat tottelemattomia.”
 
28:33 (Musa [Mooses], rauha hänelle) sanoi: ”Herrani, minä olen mennyt tappamaan yhden heistä ja pelkään, että he tappavat minut.
 
28:34 Veljeni Harun (Aaron, rauha hänelle) on minua kaunopuheisempi, joten lähetä hänet avuksi mukaani, jotta hän voisi tukea minua. Minä myös pelkään, että he kieltävät minut.”
28:35 (Allah) sanoi: ”Minä vahvistan kättäsi veljesi avulla ja lietson (ihmisten sydämiin) pelkoa ja kunnioitusta teitä kohtaan (ponnistelujenne seurauksena). Merkkiemme takia he eivät kykene kajoamaan teihin (teitä vahingoittaakseen). Te ja ne, jotka teitä seuraavat, ovat voitokkaita.”
 
28:36 Kun Musa (Mooses, rauha hänelle) saapui heidän luokseen selkeät ja valaisevat merkkimme mukanaan, he sanoivat: ”Ei tämä ole (muuta) kuin mielen luomaa taikuutta. Me emme ole (koskaan) kuulleet näistä asioista esi-isiltämme.”
 
28:37 Musa (Mooses, rauha hänelle) sanoi: ”Herrani tietää parhaiten, kuka on tuonut johdatuksen Hänen luotaan, ja ketä odottaa asumus tuonpuoleisessa (parhaana) lopputuloksena. Väärintekijät eivät menesty.”
 
28:38 Farao sanoi: ”Hovimiehet, minä en tiedä teillä olevan muuta jumalaa kuin itseni. Haman, sytytä puolestani tuli saviuuniin (ja valmista tiiliä). Rakenna niistä sitten minulle korkea torni, johon (kiipeämällä) voin ehkä päästä Musan (Mooseksen) Jumalan luo. Minä pidän häntä valehtelijana.”
 
28:39 Hän (Farao) itse ja hänen sotajoukkonsa olivat maassa kohtuuttoman ylimielisiä ja kuvittelivat, ettei heitä vietäisi takaisin eteemme.
28:40 Niin Me rankaisimme häntä ja hänen sotajoukkojaan (piinalla) ja paiskasimme heidät mereen. Katso, kuinka (hirvittävä) oli sortajien loppu.
 
28:41 Me teimme heistä (Helvetin asukkaiden) eliittiä, sillä he kutsuivat (ihmisiä) kohti Helvettiä. Ylösnousemuksen päivänä heitä ei auteta.
 
28:42 Jo tässä maailmassa Me asetimme kirouksen heidän kannoilleen ja ylösnousemuksen päivänä he ovat surkeassa tilanteessa.
 
28:43 Sen jälkeen, kun olimme jo tuhonneet aikaisempia (tottelemattomia) kansoja, Me annoimme Musalle (Moosekselle, rauha hänelle) Kirjan, joka oli ymmärryksen, johdatuksen ja armon (lähde) ihmisille, jotta he ottaisivat vaarin.
 
28:44 Sinä et ollut (läsnä Siinai-vuoren) läntisellä rinteellä, kun lähetimme Musalle (Moosekselle, rauha hänelle) käskyn (toimia sanansaattajana). Etkä sinä ollut (mukana niiden seitsemänkymmenen henkilön joukossa,) jotka todistivat (Musan [Mooseksen], rauha hänelle, saamaa ilmoitusta. Ellei tämä kertomus ole tietoa kätketystä, niin mitä se sitten on?)
28:45 Me kasvatimme monia sukupolvia (perätysten Musan [Mooseksen], rauha hänelle, jälkeen,) ja ne elivät pitkään. Et sinä elänyt Midianin asukkaiden joukossa (Musan [Mooseksen] ja Shuʿaybin, rauha heille, tavoin) lukemassa heille säkeitämme, mutta Me (annamme sinulle tietoa kätketystä ja) lähetämme sinut sanansaattajaksi.
 
28:46 Etkä sinä ollut (läsnä Siinai-)vuoren rinteellä, kun kutsuimme (Musaa [Moosesta], rauha hänelle). Osanasi on Herrasi (erityinen) armo, (sillä Hän valistaa sinua näistä kaikista kätkettyyn kuuluvista tapahtumista,) jotta (niistä tietoiseksi tultuasi) varoittaisit (jumalallisesta rangaistuksesta) kansaa, jonka luokse ei ole saapunut ketään varoittamaan ennen sinua, ja jotta he ottaisivat varoituksen vastaan.
 
28:47 (Emme Me lähettäisi ainuttakaan sanansaattajaa,) jos he eivät sanoisi, kun heitä kohtaa onnettomuus heidän itse tekemiensä pahojen tekojen tähden: ”Herramme, miksi et lähettänyt meille sanansaattajaa, jotta olisimme voineet seurata ilmoitustasi ja uskoa?”
 
28:48 Kun totuus sitten saapui luotamme heidän luokseen, he sanoivat: ”Miksi tälle (sanansaattajalle) ei ole annettu sellaisia (merkkejä) kuin Musalle (Moosekselle)?” Eivätkö he kieltäneet niitä (merkkejä), jotka aikaisemmin annettiin Musalle (Moosekselle, rauha hänelle)? He sanoivat: ”Taikuutta ovat molemmat (Koraani ja Toora). Ne tukevat ja pönkittävät toisiaan.” He sanoivat: ”Me kiellämme ne kaikki!”
 
28:49 Sano: ”Tuokaa Allahin luota jokin (toinen) kirja, jossa on enemmän johdatusta kuin näissä kahdessa, niin minä seuraan sitä – jos olette (syytöksessänne) oikeassa.”
28:50 Jos he eivät hyväksy, mitä sanot, niin tiedä (ettei heillä ole jäljellä mitään argumentteja). He vain seuraavat mielihalujaan. Kuka voisi olla pahemmin eksyksissä kuin se, joka hylkää johdatuksen Allahilta ja seuraa mielihalujaan? Ei Allah johdata väärintekijöitä.
 
28:51 Me olemme lähettäneet heille jatkuvasti (Koraanin) sanoja, jotta he hyväksyisivät neuvon.
 
28:52 Ne, joille Me olemme antaneet Kirjan tätä ennen, uskovat (myös) tähän (Koraaniin osana tuon saman johdatuksen jatkumoa).
 
28:53 Kun (Koraania) resitoidaan heille, he sanovat: ”Me uskomme tähän. Tämä on totuus Herraltamme. Itse asiassahan meistä oli tullut muslimeita (eli tottelevaisia) jo tätä ennen.”
 
28:54 He ovat niitä, jotka palkitaan kahdesti, sillä he olivat kärsivällisiä, karkottivat pahan hyvällä ja kuluttivat siitä, mitä olimme heille elantona suoneet.
28:55 Kun he kuulevat jotain turhanpäiväistä, he kääntyvät siitä pois ja sanovat: ”Meille kuuluvat meidän tekomme ja teille teidän tekonne. Rauha teille! Me emme halua (omaksua) tietämättömien (ajatuksia ja tekoja. Miksi me luopuisimme omasta parhaastamme heidän viheliäisyytensä vuoksi?)”
 
28:56 Totuus on, että sinä et johdata sitä, jota haluat (johdattaa), vaan Allah johdattaa (kauttasi) ketä haluaa. Hän tuntee parhaiten ne, jotka löytävät johdatuksen.
 
28:57 Ne (jotka eivät tunne asian arvoa) sanovat: ”Jos alamme seurata johdatusta kanssasi, meidät repäistään irti maastamme.” Emmekö Me ole antaneet heidän asettua asumaan (tähän) suojattuun pyhäkköön (eli Mekkaan, joka on myös sinun kotiseutuasi, ja) jonne tuodaan kaikenlaisia hedelmiä (joka puolelta maailmaa) suomanamme elantona? Mutta useimmat heistä eivät tiedä (kenen tähden tämä kaikki tapahtuu).
 
28:58 Kuinka monia (sellaisia) kaupunkeja olemmekaan tuhonneet, jotka olivat muuttuneet pöyhkeiksi ja kiittämättömiksi kukoistavan taloutensa vuoksi? Nämä ovat heidän (raunioituneita) talojaan, joita ei heidän jälkeensä enää koskaan juuri asutettu. (Lopulta) Me yksin perimme ja omistamme.
 
28:59 Ei Herrasi tuhoa kaupunkeja ennen kuin Hän lähettää niiden pääkaupunkiin sanansaattajan, joka resitoi heille säkeitämme. Emmekä Me tuhoa kaupunkeja, elleivät niiden asukkaat ole väärintekijöitä.
28:60 Mitä tahansa teille on annettu, se on maallisen elämän tarpeita, sen loistoa ja kauneutta. Mutta se, mitä Allahilla on hallussaan, on sitä parempaa ja pysyvämpää. Ettekö te ymmärrä (tätä tosiasiaa)?
 
28:61 Voisiko se, jolle olemme antaneet kauniin lupauksen (tuonpuoleisesta) ja joka saa nähdä sen täytettynä, olla kuin se (onneton), jota olemme siunanneet nautinnoilla tämän maailman elämässä, mutta joka ylösnousemuksen päivänä tuodaan (rangaistavaksi, koska hän oli epäkiitollinen siunauksistaan)?
 
28:62 Sinä päivänä, kun (Allah) kutsuu häntä, Hän sanoo: ”Missä ovat ne asemani jakajat, joita piditte (jumalina)?”
 
28:63 Ne, joiden kohdalla määräys (rangaistuksesta) käy toteen, sanovat: ”Herramme, nämä ovat niitä, joita me johdimme harhaan. Me johdimme heitä harhaan aivan kuten olimme (itsekin) eksyksissä. Me osoitamme inhomme heitä kohtaan ja käännymme puoleesi. Eivät he (todellisuudessa) meitä palvoneet (vaan itsekkäitä mielihalujaan).”
 
28:64 (Heille) sanotaan: ”Kutsukaa (tekemiänne) Allahin aseman jakajia.” He kutsuvat niitä, mutta ne eivät vastaa heille. He saavat kokea rangaistuksen. Kunpa he olisivat löytäneet johdatuksen jo (maailmassa).
28:65 Sinä päivänä, kun (Allah) kutsuu heitä, Hän sanoo: ”Mitä te vastasitte sanansaattajille?”
 
28:66 Tuona päivänä kaikki tieto katoaa heiltä, eivätkä he kykene (edes) kysymään toisiltaan.
 
28:67 Mutta se, joka katuu, uskoo ja tekee hyviä tekoja, menestyy varmasti.
 
28:68 Herrasi luo, mitä haluaa, valitsee (profeetaksi, kenet haluaa, ja oikeuttaa toimimaan välittäjänä, kenet haluaa. Kieltäjillä ja monien jumalien palvojilla) ei ole mitään valtaa (tässä asiassa). Allah on puhdas ja korkea, niiden (valheellisten jumalien yläpuolella), joita he (Hänen) rinnalleen asettavat.
 
28:69 Herrasi tietää (kaiken), mitä he rintansa (syvyyksiin) kätkevät ja mitä he tuovat julki.
28:70 Hän on Allah, Hänen lisäkseen ei ole muuta jumalaa. Kaikki ylistys kuuluu Hänelle tässä maailmassa ja tuonpuoleisessa. Hänelle kuuluu (todellinen) määräysvalta, ja Hänen luokseen teidän on palattava.
 
28:71 Sano: ”Sanokaahan, jos Allah antaisi teidän yönne jatkua ylösnousemuksen päivään saakka, mikä jumala Allahin lisäksi kykenisi tuomaan teille valon? Ettekö te kuule (näitä sanoja)?”
 
28:72 Sano: ”Kertokaahan, jos Allah antaisi teidän päivänne jatkua ylösnousemukseen saakka, mikä jumala Allahin lisäksi kykenisi tuomaan teille yön, jotta voisitte levätä? Ettekö te näe?”
 
28:73 Hän on tehnyt teille päivän ja yön armossaan, jotta lepäisitte yöllä ja tavoittelisitte Hänen avokätisyyttään (eli elantoanne päivällä) ja jotta olisitte kiitollisia.
 
28:74 Sinä päivänä, kun Hän kutsuu heitä, Hän sanoo: ”Missä ovat ne asemani jakajat, joita piditte (jumalina)?”
28:75 Me otamme todistajan jokaisesta yhteisöstä ja sanomme sitten (uskottomille): ”Esittäkää todisteenne.” He saavat tietää, että totuus kuuluu Allahille. Kaikki heidän sepittämänsä valheet katoavat heiltä.
 
28:76 Qarun (Korah) kuului Mooseksen kansaan, mutta teki heille vääryyttä. Me olimme suoneet hänelle siinä määrin aarteita, että vahvankin joukon oli vaikea (kantaa) niiden avaimia. Silloin hänen kansansa sanoi hänelle: ”Älä ole ylimielinen (ilossasi). Ei Allah pidä pöyhkeilijöistä.
 
28:77 Tavoittele asumusta tuonpuoleisessa sen (omaisuuden) avulla, jota Allah on sinulle antanut, äläkä unohda osaasi maailmassa. Tee hyvää (ihmisille) niin kuin Allah on tehnyt hyvää sinulle. Älä hae (tapoja) levittää epäjärjestystä maassa (sorron, omaisuuden haalimisen ja riiston kautta). Allah ei pidä niistä, jotka levittävät epäjärjestystä.”
 
28:78 Hän sanoi: ”(Miksi minun pitäisi kuluttaa tätä omaisuutta yhteiskunnan ja sen jäsenten hyväksi?) Tämä omaisuus on annettu minulle sen (ammatillisen) tiedon ja taidon tähden, joka minulla on.” Eikö hän tiennyt, että Allah oli jo sitä ennen tuhonnut monia sellaisia kansoja, jotka olivat kaikilla mittapuilla häntä paljon mahtavampia, ja (vaurauden ja miesvoiman) kokoamisessa kaikissa suhteissa (edistyneempiä)? Pahantekijöiltä ei kysellä (selityksiä eikä tekosyitä) heidän synneilleen (kun heidät tuhotaan).
 
28:79 Sitten hän meni kansansa eteen (kaikessa) komeudessaan. (Nähdessään hänen ulkoisen loistonsa) ne, jotka halusivat maallista elämää, puhkesivat puhumaan: ”Kunpa meilläkin olisi sellaista (vaurautta ja ylellisyyttä) kuin Qarunille (Korahille) on annettu. Hänen osansa on tosiaan mahtava.”
28:80 (Toisaalla) ne, joille oli annettu tietoa (totuudesta), sanoivat: ”Voi sinua, Allahin palkkio niille, jotka uskovat ja tekevät hyviä tekoja, on (koska tahansa tätä vaurautta ja loistoa) parempi. Mutta tätä (palkkiota) ei suoda kuin kärsivällisille.”
 
28:81 Sitten Me annoimme maan niellä hänet (Qarunin [Korahin]) ja hänen talonsa. Allahin lisäksi hänellä ei ollut muuta tahoa, joka olisi voinut auttaa häntä (pelastautumaan rangaistukselta), eikä hän kyennyt itse sitä torjumaan.
 
28:82 Ja ne, jotka olivat eilen toivoneet olevansa hänen asemassaan, sanoivat (katuvaisina): ”Ihmeellistä, kuinka Allah antaa runsaan toimeentulon palvelijoistaan, kenelle haluaa, ja niukan (kenelle haluaa). Ellei Allah olisi ollut meille suosiollinen, olisi Hän antanut maan niellä myös meidät. Ihmeellistä! (Nyt on käynyt selväksi,) että uskottomat eivät menesty.”
 
28:83 Tämä on asumus tuonpuoleisessa, jonka olemme valmistaneet niille, jotka eivät pyri pöyhkeilemään ja olemaan ylimielisiä eivätkä levittämään epäjärjestystä maassa. Hyveellisiä odottaa suotuisa loppu.
 
28:84 Se, joka tekee hyvää, saa sitä paremman (palkkion) ja se, joka tekee pahaa, saa siitä vastineeksi vain sen verran, kuin hän on tehnyt.
28:85 (Herra,) joka on tehnyt Koraanin (saarnaamisesta ja vakiinnuttamisesta) sinun velvollisuutesi, vie sinut (menestyneenä ja voittoisana) takaisin, minne (haluatkin) palata (Mekassa tai tuonpuoleisessa). Sano: ”Herrani tietää parhaiten, kuka on tuonut johdatuksen ja kuka on yksiselitteisesti eksyksissä.”1
 
28:86 (Nämä sanat on osoitettu muslimien yhteisölle [umma] Muhammadin, siunaus ja rauha hänelle, välityksellä:) Sinä et odottanut, että (tämä) Kirja lähetettäisiin sinulle, mutta se on (silti lähetetty) Herrasi armosta. Älä koskaan auta uskottomia,
 
28:87 äläkä anna heidän pidätellä sinua (saarnaamasta) Allahin ilmoitusta (ja toimimasta sen mukaisesti) sitten kun se on sinulle lähetetty. Kutsu (ihmisiä) Herrasi luo äläkä koskaan aseta ketään Allahin rinnalle.
 
28:88 Äläkä palvo mitään (itse tekemääsi) jumalaa Allahin rinnalla. Hänen lisäkseen ei ole ketään palvonnan arvoista. Kaikki katoaa, paitsi Hänen olemuksensa. Hänelle kuuluu valta, ja Hänen luokseen on teidän (kaikkien) palattava.
 1 Tämä säe ilmoitettiin Hajfassa matkalla Mekasta Medinaan. Sen sisältämä lupaus täyttyi Mekan kukistumisen päivänä.


 

Kaikki oikeudet pidätetään. Tekijänoikeudet © 2018 Minhaj-ul-International:lla
(Mitään osaa ja tämän sivun sisällön voi kopioida, tallentaa, julkaistu, jäljentää ja/tai käyttää missään muodossa ilman lupaa Minhaj- ul-Quran International. Katso lisätietoja.)