Pyhä Koraani

Suurat

Shaykh-ul-Islam Dr. Muhammad Tahir-ul-Qadri

Shaykh-ul-Islam Dr Muhammad Tahir-ul-Qadri syntyi vuonna 1951 muslimipyhimyksien, -oppineiden ja -opettajien sukuun Jhangissa, Pakistanissa. Hän aloitti varsinaiset uskonnolliset opintonsa 12-vuotiaana Madrasat al-ʿulum al-sharʿiyyassa. Tämä perinteikäs uskonnollinen koulu sijaitsee Medinassa, profeetta Muhammadin kumppanin Abu Ayyub al-Ansarin siunatussa talossa. Dr Qadri saattoi perinteiset klassisten tieteiden ja arabian opintonsa päätökseen isänsä ja muiden tuon ajan merkittävien oppineiden ohjauksessa. Hän myös matkusti eri puolille islamilaista maailmaa hankkiakseen uskonnollista tietoa. Hän opiskeli useiden kuuluisien oppineiden ohjauksessa Mekassa, Medinassa, Syyriassa, Bagdadissa, Libanonissa, Maghrib-maissa sekä Intiassa ja Pakistanissa. Hän sai heiltä yhteensä noin viisisataa opetuslupaa ja opetusketjua, joiden kautta hänen saamansa tieto haditheista sekä klassisista islamilaisista ja henkisistä tieteistä on välitetty. Varsinkin yksi näistä opettajien ja oppilaiden ketjuista on vertaansa vailla, ainutlaatuinen ja korkeasti kunnioitettu. Se liittää Dr Qadrin neljän opettajan välityksellä al-Shaykh ʿAbd al-Razzaqiin, Sayyidun al-Shaykh ʿAbd al-Qadir al-Jilani al-Hasani al-Husaynin (Bagdad) poikaan; al-Futuhat al-makkiyyan kirjoittajaan al-Shaykh al-Akbar Muhyi al-Din ibn ʿArabiin (Damaskos) sekä imaami Ibn Hajar al-Asqalaniin, kuuluisaan egyptiläiseen hadith-oppineeseen. Toinen opetusketju liittää hänet yhden opettajan välityksellä Yusuf ibn Ismaʿil al-Nabhaniin. Opettajien ja oppilaiden ketjuja, joihin Dr Qadri kuuluu, on kuvailtu yksityiskohtaisesti teoksissa al-Jawahir al-bahira fi’l-asanid al-tahira ja al-Subul al-wahabiyya fi’l-asanid al-dhahabiyya.

Dr Qadri on suorittanut myös akateemisia tutkintoja ja hän valmistui parhain arvosanoin Punjabin yliopistosta vuonna 1970. Hän valmistui maisteriksi islamilaisissa uskonnollisissa opinnoissa vuonna 1972, minkä johdosta hänet palkittiin yliopiston kultamitalilla. Valmistuttuaan oikeustieteen kandidaatiksi, Dr Qadri ryhtyi harjoittamaan asianajajan tointa Jhangin alueellisissa oikeusistuimissa. Vuonna 1978 hän muutti Lahoreen, missä hän toimi oikeustieteen lehtorina Punjabin yliopistossa ja valmistui islamilaisen lain tohtoriksi. Myöhemmin hänet nimitettiin islamilaisen lain professoriksi ja hän toimi myös maisteriopinnoista vastaavan islamilaisen lainsäädännön laitoksen johtajana.

Dr Qadri on toiminut myös Pakistanin korkeimman oikeuden alaisen Valtiollisen sharia-tuomioistuimen ja Sharia-vetoomustuomioistuimen lakimiesneuvonantajana. Hän toimi myös neuvonantajana opetusministeriössä islamilaista opetussuunnitelmaa laadittaessa. Dr Qadrista on tullut nopeasti yksi Pakistanin johtavista islamilaisen lain asiantuntijoista ja uskonoppineista sekä yksi maailman tunnetuimmista ja arvostetuimmista muslimiauktoriteeteista. Hän on tuottelias kirjoittaja, tutkija ja puhuja. Hän on kirjoittanut noin tuhat teosta, joista yli 450 on tähän mennessä julkaistu. Hän on pitänyt yli kuusituhatta luentoa urduksi, englanniksi ja arabiaksi moninaisista aiheista.

Yksi Dr Qadrin tunnetuimmista töistä on fatwa (Fatwa on Suicide Bombings And Terrorism), joka ottaa kantaa kysymykseen islamin nimessä tehdyistä itsemurhaiskuista ja terrorismista. Tämä teos on historiallisesti merkittävä, sillä koskaan aikaisemmin fatwa, joka yksiselitteisesti ja selvin sanoin tuomitsee terrorismiin syyllistyvät, ei ole levinnyt näin laajan lukijakunnan keskuuteen. Alunperin fatwa on kirjoitettu urduksi, ja sen kuusisataa sivua muodostavat selvityksen, joka perustuu Koraaniin, haditheihin, profeetta Muhammadin (siunaus ja rauha hänelle) kumppaneiden mielipiteisiin sekä yleisesti tunnustettuihin muslimioppineiden klassisiin teksteihin. Tämä tärkeä teos on julkaistu englanniksi, indonesiaksi ja hindiksi, ja käännökset arabiaksi, norjaksi, tanskaksi, espanjaksi ja ranskaksi ovat valmisteilla. Egyptiläisen al-Azhar-yliopiston Islamilainen tutkimusakatemia on julkaissut yksityiskohtaisen raportin fatwasta ja vahvistanut sen sisällön oikeellisuuden.

Dr Qadri johtaa perustamaansa Minhaj-ul-Quran Internationalia (MQI), jolla on keskuksia yli yhdeksässäkymmenessä maassa ympäri maailmaa. Hän on myös Lahoressa sijaitsevan Minhaj Universityn johtokunnan puheenjohtaja. Yliopisto on Pakistanin hallituksen tunnustama oppilaitos. Dr Qadri on perustanut Minhaj Education Societyn, johon kuuluu yli kuusisataa oppilaitosta ja korkeakoulua Pakistanissa. Hän on myös Minhaj Welfare Organisationin puheenjohtaja. Tämä yhdistys on keskittynyt humanitaariseen toimintaan ja yhteiskunnan hyvinvoinnin edistämiseen maailmanlaajuisesti.