Pyhä Koraani

Suurat

31.

Luqmanin Suura

 

(Suurat Luqman)

 

Allahin, rajattoman myötätuntoisen, aina armollisen nimeen

31:1 Alif, lam, mim. (Vain Allah ja Sanansaattaja, siunaus ja rauha hänelle, tietävät todellisen merkityksen.)
 
31:2 Nämä ovat säkeitä viisaasta Kirjasta,
 
31:3 johdatus ja armo hyväntekijöille,
 
31:4 jotka pitävät rukouksensa ja maksavat almuveronsa (zakat). He uskovat varmasti tuonpuoleiseen.
31:5 He seuraavat Herransa johdatusta ja menestyvät.
 
31:6 Ihmisissä on niitä, jotka ottavat tyhjät puheet omikseen johdattaakseen tietämättömät harhaan Allahin tieltä ja pilkatakseen sitä. Heitä odottaa alentava rangaistus.
 
31:7 Kun heille resitoidaan ilmoitustamme, he kääntyvät ylimielisinä pois aivan kuin he eivät olisi kuulevinaankaan ja aivan kuin heidän korviaan painaisi (kuurouden) taakka. Välitä heille uutiset tuskallisesta rangaistuksesta.
 
31:8 Niitä, jotka uskovat ja tekevät hyviä tekoja, odottavat autuaat puutarhat.
 
31:9 (He) saavat asua niissä ikuisesti. Allahin lupaus pitää. Hän on mahtava, viisas.
31:10 Hän loi taivaat vailla pilareita (kuten) te ne näette. Hän asetti maahan vankkoja, korkeita vuoria, jotta se ei tärisisi kuljettaessaan teitä (kiertoradallaan). Hän levitti sinne kaikenlaisia eläimiä. Me lähetimme veden alas taivaalta ja annoimme sinne kasvaa kaikenlaista hyvää ja hyödyllistä.
 
31:11 Tämä on Allahin luomaa. (Te, jotka asetatte muita Allahin rinnalle,) näyttäkää Minulle, mitä muut kuin Allah ovat luoneet. Väärintekijät ovat selvästi eksyksissä.
 
31:12 Me annoimme viisautta ja ymmärrystä Luqmanille (ja sanoimme hänelle): ”Kiitä Allahia. Joka kiittää, kiittää omaksi edukseen. Jos joku on epäkiitollinen, on Allah kaikista muista riippumaton, (itsessään) ylistyksen arvoinen.”
 
31:13 (Muista,) kuinka Luqman sanoi pojalleen tätä neuvoessaan: ”Poikani, älä aseta ketään Allahin rinnalle. Jonkun asettaminen Hänen rinnalleen on huutava vääryys.”
 
31:14 Me määräsimme ihmistä painokkaasti (tekemään hyvää) vanhemmilleen. Hänen äitinsä kantoi häntä (kohdussaan) kipuja kärsien, ja hänen maidosta vieroittamisensakin kestää kaksi vuotta. (Me määräsimme häntä): ”Kiitä Meitä ja vanhempiasi. Meidän luoksemme teidän on palattava.”
31:15 Jos he yrittävät saada sinut asettamaan rinnalleni jotain, minkä (todellisesta) laidasta sinulla ei ole tietoa, älä tottele heitä. Tee heidän kanssaan sopuisasti yhteistyötä maallisissa (asioissa), mutta (uskoon ja tuonpuoleiseen liittyvissä asioissa) seuraa sitä, joka omaksuu katumuksen ja tottelevaisuuden tien minun luokseni. Sitten teidän on palattava luokseni, ja Minä valistan teitä tekemistänne teoista.
 
31:16 (Luqman sanoi:) ”Poikani, vaikka jokin sinapinsiemenen kokoinen asia olisi (kätkössä) kallion sisässä, taivaissa tai maassa, tuo Allah sen (ylösnousemuksen päivänä) esiin (tilintekoa varten). Allah näkee pienimmätkin yksityiskohdat ja on tietoinen kaikesta.
 
31:17 Poikani, pidä rukoukset, kehota hyvään ja kiellä pahasta. Kestä kärsivällisesti vastoinkäymiset, jotka sinua kohtaavat. Tämä vaatii suurta rohkeutta.
 
31:18 Älä käänny ihmisistä pois (ylimielisenä) äläkä kulje maan päällä pöyhkeänä. Allah ei pidä siitä, joka kulkee omahyväisenä (ja) ylimielisenä.
 
31:19 Kulje rauhallisesti ja pidä äänesi vaimeana; aasin kiljunta on rumin äänistä.”
31:20 (Ihmiset,) ettekö te näe, että Allah on antanut käyttöönne kaiken, mitä on taivaissa ja maan päällä, ja tehnyt siunauksensa teille täydeksi sekä ulkoisesti että sisäisesti? Ihmisissä on (myös) niitä, jotka kiistelevät Allahista vailla tietoa ja johdatusta ja vailla (todisteita) valaisevasta Kirjasta.
 
31:21 Kun heille sanotaan: ”Seuratkaa tätä (Kirjaa), jonka Allah on lähettänyt”, he sanovat: ”(Ei,) vaan me seuraamme tietä, jota havaitsemme isiemme kulkeneen”, vaikka Saatana (näin) kutsuukin heitä Helvetin piinaan.
 
31:22 Se, joka kumartaa kasvonsa tottelevaisesti Allahin puoleen ja tekee hyvää (teoissaan ja ajatuksissaan), on tarttunut vankkaan kädensijaan. Kaikkien tekojen seuraukset palaavat Allahin luo.
 
31:23 (Arvostettu rakastettu,) jos joku ei usko, älä anna hänen epäuskonsa surettaa itseäsi. (Myös) hänen on palattava luokseni. Me teemme hänet tietoiseksi niistä teoista, joita hän tapasi tehdä. Allah tuntee hyvin ihmisten rintaan (kätketyt) asiat.
 
31:24 Me annamme heidän hieman nauttia (maailmassa). Sitten Me viemme heidät avuttomina kohti ankaraa rangaistusta.
31:25 Jos tiedustelet heiltä, kuka on luonut taivaat ja maan, he vastaavat: ”Allah.” Sano: ”Kaikki ylistys Allahille.” Mutta useimmat heistä eivät tiedä.
 
31:26 (Kaikki,) mitä on taivaissa ja maan päällä, kuuluu Allahille. Allah on kaikista muista riippumaton, (itsessään) ylistyksen arvoinen.
 
31:27 Jos kaikki maailman puut olisivat ruokokyniä ja valtameri (mustetta ja) siihen lisättäisiin vielä seitsemän valtamerta, eivät Allahin sanat (silti) loppuisi. Allah on epäilemättä mahtava, viisas.
 
31:28 Teidän kaikkien luominen ja teidän kaikkien herättäminen (henkiin kuoleman jälkeen) on (Allahin mahdille) kuin yhden henkilön (luominen ja henkiin herättäminen). Allah on kaiken kuuleva, näkevä.
 
31:29 Etkö ole nähnyt, kuinka Allah antaa yön käydä päivään ja päivän yöhön, ja kuinka Hän on alistanut auringon ja kuun? Kaikki kulkevat määräaikansa. Allah on tietoinen (kaikesta), mitä teette.
31:30 Näin on, koska Allah yksin on totuus, ja ne, joita he Allahin lisäksi palvovat, ovat valhetta, ja koska Allah on korkea, suuri.
 
31:31 Etkö ole nähnyt, kuinka laivat kyntävät merta Allahin armosta, jotta Hän voisi näyttää teille merkkejään? Siinä on merkkejä kaikille kärsivällisille ja kiitollisille.
 
31:32 Kun meren aalto peittää heidät kuin (vuori, pilvi tai) katos, alkavat (uskottomat ja monien jumalien palvojat) sen seurauksena kutsua Allahia Hänelle täydellisesti omistautuen. Kun Hän sitten pelastaa heidät ja vie kuivalle maalle, vain harvat heistä kulkevat keskitietä (eli johdatuksen tietä). Vain valapatot ja kiittämättömät kieltävät Meidän merkkimme.
 
31:33 Ihmiset, pelätkää Herraanne ja kavahtakaa päivää, jona isä ei voi olla hyödyksi pojalleen eikä poika voi hyödyttää isäänsä. Allahin lupaus pitää. Älkää antako maallisen elämän pettää itseänne älköönkä petollinen (eli Saatana) saattako teitä väärien luulojen valtaan Allahia koskien.
 
31:34 Yksin Allahilla on tieto (viimeisestä) hetkestä. Hän lähettää sateen ja tietää, mitä on kohduissa. Kukaan ei tiedä, mitä (tekoja) hän huomenna tekee, eikä kukaan tiedä, missä maassa hän kuolee. Allah tietää kaiken, on kaikesta tietoinen. (Hän tuntee olemuksensa ja on tietoinen kaikesta muustakin. Hän tietää itse kaiken ja jakaa tuota tietoa, kenelle haluaa.)

 

Kaikki oikeudet pidätetään. Tekijänoikeudet © 2018 Minhaj-ul-International:lla
(Mitään osaa ja tämän sivun sisällön voi kopioida, tallentaa, julkaistu, jäljentää ja/tai käyttää missään muodossa ilman lupaa Minhaj- ul-Quran International. Katso lisätietoja.)