Pyhä Koraani

Suurat

27.

Muurahaisten Suura

 

(Suurat An-Naml)

 

Allahin, rajattoman myötätuntoisen, aina armollisen nimeen

27:1 Ta, sin. (Vain Allah ja Sanansaattaja, siunaus ja rauha hänelle, tietävät todellisen merkityksen.) Nämä ovat Koraanin ja valaisevan Kirjan säkeitä –
 
27:2 johdatus ja ilouutinen uskoville,
 
27:3 jotka pitävät rukouksen, maksavat almuveron (zakat). He ovat niitä, jotka uskovat varmasti tuonpuoleiseen.
 
27:4 Niiden (pahat) teot, jotka eivät usko tuonpuoleiseen, Me olemme saaneet näyttämään kauniilta (heidän silmissään), ja he vaeltavat (eksyksissä).
27:5 He ovat niitä, joita odottaa viheliäinen rangaistus, ja tuonpuoleisessa he ovat (suurimpia) häviäjiä.
 
27:6 (Tätä) Koraania opettaa sinulle äärimmäisen viisas, kaiken tietävä (Herra).
 
27:7 (Muista,) kuinka Musa (Mooses, rauha hänelle) sanoi vaimolleen: ”Minä olen nähnyt tulen (tai olen nähnyt tulessa läheisyyden ja rakkauden liekin). Minä tuon teille siitä kohta uutisia (joiden perässä olemme jo tovin kierrelleet aavikolla ja autiomaissa.) Tai tuon teille siitä hehkuvan kekäleen, jotta tekin saisitte lämmitellä (sen poltteessa).”
 
27:8 Kun hän saapui sen lähelle, kuului ääni: ”Siunattu on se, joka (ilmentää valosta koostuvan verhonsa) tässä tulessa, ja se, joka on sen lähellä (jumalallisten ilmentymien loisteessa). Pyhä (kaiken aineen ja jokaisen vertauksen yläpuolella) on Allah, kaikkien maailmojen Herra.
 
27:9 Musa (Mooses), se, joka (ilmentää itsensä), olen Minä, Allah, äärimmäisen mahtava, viisas.
27:10 (Musa [Mooses],) heitä sauvasi (maahan).” Kun (Musa [Mooses], rauha hänelle) sitten näki (sauvansa maahan heitettyään) sen liikkuvan nopeasti kuin käärme, hän (reagoi vaistomaisesti) kääntymällä juoksuun eikä hän edes kääntynyt katsomaan taakseen. (Allah sanoi:) ”Älä pelkää; sanansaattajat eivät pelkää edessäni.
 
27:11 Ja joka tekee vääryyttä ja sitten pahan teon jälkeen korvaa sen hyvällä – Minä olen epäilemättä rajattoman anteeksiantava, armollinen.
 
27:12 Pane kätesi kaula-aukkoosi. Se ilmestyy esiin hohtavan valkoiseksi (muuttuneena) ilman, että siinä olisi mitään vikaa. (Nämä molemmat kuuluvat Allahin) yhdeksän merkin joukkoon. Mene (ne mukanasi) Faraon ja hänen kansansa luo. Se on tottelematon kansa.”
 
27:13 Mutta kun merkkimme saavuttivat heidät selkeinä ja valaisevina, he sanoivat: ”Tämä on selvää taikuutta.”
 
27:14 He tekivät vääryyttä ja olivat ylimielisiä ja kielsivät nämä merkit suoralta kädeltä, vaikka heidän sydämensä oli jo vakuuttunut (niiden aitoudesta). Katso, kuinka (surkea) on pahantekijöiden loppu.
27:15 Daʾudille ja Sulaymanille (Daavidille ja Salomolle, rauha heille) Me annoimme (poikkeuksellisen) tiedon, ja he sanoivat: ”Kaikki ylistys yksin Allahille, joka on korottanut meidät monien uskovien palvelijoidensa yläpuolelle.”
 
27:16 Sulaymanista (Salomo, rauha hänelle) tuli Daʾudin (Daavidin, rauha hänelle) seuraaja. Hän sanoi: ”Ihmiset, meille on opetettu (myös) lintujen kieli ja meille on suotu kaikki. Tämä on ilmiselvästi (Allahin) avokätisyyttä.”
 
27:17 Sulaymanin (Salomon, rauha hänelle) armeijat koottiin (kaikenlaisten) jinnien, ihmisten ja lintujen joukosta. Ne pidettiin (hänen palveluksessaan) oppimassa kuria ja järjestystä,
 
27:18 kunnes ne saapuivat muurahaisten aukiolle, ja eräs muurahainen sanoi: ”Muurahaiset, menkää sisään pesiinne, etteivät Sulayman (Salomo) ja hänen sotajoukkonsa murskaa teitä huomaamattaan.”
 
27:19 Hän (Sulayman [Salomo], rauha hänelle) hymyili (muurahaisen) sanat kuultuaan huvittuneena ja sanoi: ”Herra, auta minua pysymään aina kiitollisena siunauksestasi, jonka olet minulle ja vanhemmilleni suonut, ja tekemään hyviä tekoja, joihin Sinä olet tyytyväinen. Päästä minut armossasi erityistä läheisyyttäsi nauttivien hurskaiden palvelijoiden joukkoon.”
27:20 Sulayman (Salomo, rauha hänelle) tarkasti lintujen (joukot) ja sanoi: ”Mikä minulla on, kun en näe harjalintua? Vai onko se (tosiaan) poissa?
 
27:21 Minä vielä rankaisen sitä ankarasti, (koska se on luvatta poissa,) tai surmaan sen, ellei se todista kiistämättömästi (olevansa syytön).”
 
27:22 Se oli ollut (poissa) vain hetken aikaa, kunnes se (taas ilmaantui paikalle ja) sanoi: ”Minä olen saanut tietooni jotain, mitä sinä et (ehkä) ole nähnyt. Minä tuon sinulle varmoja tietoja Saban (maasta).
 
27:23 Näin (siellä) naisen, joka hallitsee heitä (eli Saban asukkaita). Hänelle on suotu kaikki mahdollinen (omaisuus ja valta), ja hänellä on mahtava valtaistuin.
 
27:24 Minä näin hänen ja hänen kansansa kumartavan aurinkoa Allahin sijasta. Saatana on saanut heidän (pahat) tekonsa näyttämään heistä erittäin hyviltä ja estänyt heitä (kulkemasta Jumalan ykseyden) tietä. He eivät saa johdatusta.
27:25 (Heitä estetään) kumartamasta Allahia, joka tuo esiin (eli paljastaa) taivaisiin ja maahan kätketyt (todellisuudet ja olemassa olevat asiat) ja tietää (kaiken), mitä te kätkette ja mitä te tuotte julki.
 
27:26 Ei kukaan muu ole palvonnan arvoinen kuin Allah. (Hän yksin) on mahtavan valtaistuimen Herra.”
 
27:27 (Sulayman [Salomo], rauha hänelle) sanoi: ”Me tarkistamme saman tien, puhutko totta vai oletko valehtelija.
 
27:28 Ota tämä kirjeeni ja toimita se heille. Vetäydy sitten heidän luotaan ja katso, mitä he vastaavat.”
 
27:29 (Kuningatar) sanoi: ”Hovimieheni, minulle on toimitettu jalo kirje.
27:30 Tämä kirje on (tullut) Sulaymanilta (Salomolta), ja se (alkaa) Allahin, rajattoman myötätuntoisen, aina armollisen nimessä,
 
27:31 (ja siinä sanotaan:) Älkää (pyrkikö) nousemaan minun yläpuolelleni ja saapukaa tottelevaisina luokseni.”
 
27:32 (Kuningatar) sanoi: ”Hovimieheni, neuvokaa minua tässä asiassa. Minä en päätä mitään lopullisesti ennen kuin te saavutte luokseni ja annatte mielipiteenne (puolesta tai vastaan).”
 
27:33 Nämä sanoivat: ”Me olemme voimakkaita ja sodassa urheita, mutta käskyvalta on sinun käsissäsi. Mieti siis itse tarkkaan, mitä käsket.”
 
27:34 (Kuningatar) sanoi: ”Kun kuninkaat tunkeutuvat johonkin kaupunkiin, he tuhoavat sen ja nöyryyttävät ja häpäisevät sen kunnialliset asukkaat. (Nämä ihmiset) tekisivät samoin.
27:35 Minä lähetän hänelle lahjoja, ja katson, minkä vastauksen viestinviejät tuovat tullessaan.”
 
27:36 Kun (viestinviejä) saapui Sulaymanin (Salomon, rauha hänelle) luo, (tämä) sanoi (hänelle): ”Haluatteko antaa minulle rikkauksia, vaikka se, mitä Allah on minulle suonut, on paljon parempi kuin tämä (omaisuus), jota Hän on teille antanut? Taidatte olla itse niitä, jotka olette iloisia ja ylpeitä lahjastanne.
 
27:37 Palaa takaisin (lahjojen kanssa). Me tulemme (alistamaan) heidät (valtaamme) sellaisten armeijoiden kanssa, joita he eivät (kykene) vastustamaan. Me nöyryytämme heitä, ajamme heidät sieltä pois ja heidät (vangitaan ja) saatetaan häpeään.”
 
27:38 (Sulayman [Salomo], rauha hänelle) sanoi: ”Hovimiehet, kuka teistä kykenee tuomaan tämän (kuningattaren) valtaistuimen minulle ennen kuin he saapuvat tottelevaisina luokseni.”
 
27:39 Eräs väkevä jinni sanoi: ”Minä voin tuoda sen sinulle ennen kuin edes nouset paikaltasi. Minä olen (tarpeeksi) voimakas (ja) luotettava (toimittamaan) sen (sinulle).”
27:40 (Silloin) eräs, jolla oli tietoa (taivaallisesta) Kirjasta, sanoi: ”Minä voin tuoda sen sinulle ennen kuin katseesi palaa luoksesi (eli ennen kuin ehdit silmiäsi räpäyttää).” Kun (Sulayman [Salomo], rauha hänelle) sitten näki (valtaistuimen) eteensä asetettuna, hän sanoi: ”Tämä on Herrani avokätisyyttä, jolla Hän koettelee, olenko kiitollinen vai kiittämätön. Joka kiittää (Allahia), hänen kiitollisuutensa hyödyttää häntä itseään. Mutta joka on epäkiitollinen – Herrani on epäilemättä kaikista muista riippumaton, avokätinen.”
 
27:41 (Sulayman [Salomo], rauha hänelle) sanoi: ”(Tehkäämme testi kuningattarelle.) Muuttakaa hänen valtaistuimensa ulkomuotoa, niin saamme nähdä, löytääkö hän tavan (tunnistaa sen) vai kuuluko hän niihin, jotka eivät ole nokkelia.”
 
27:42 Kun (kuningatar) sitten saapui, hänelle sanottiin: ”Onko sinun valtaistuimesi tällainen?” Hän vastasi: ”Kyllä tämä siltä vaikuttaa. Olemme jo tätä ennen saaneet tietää (totuuden Sulaymanin [Salomon] profetiudesta) ja meistä on tullut muslimeja.”
 
27:43 (Aikaisemmin valheellinen jumala,) jota (kuningatar) oli Allahin sijasta palvonut, oli estänyt häntä (hyväksymästä totuutta). Hän kuului uskottomien kansaan.
 
27:44 (Kuningattarelle) sanottiin: ”Astu palatsin pihalle (jonka alta siniset laineet liplattavat).” Kun kuningatar näki (hienostuneen kristallilattian), hän luuli sitä syväksi lammeksi, (nosti hameensa) ja paljasti säärensä. Sulayman (Salomo, rauha hänelle) sanoi: ”Se on palatsin lasilaatoilla päällystetty piha.” (Kuningatar) sanoi: ”Herrani, (näin minun silmäni minut pettivät). Minä tosiaan tein väärin itseäni kohtaan. Mutta nyt, Sulaymanin (Salomon) läsnä ollessa, minä alistun Allahille, joka on kaikkien maailmojen Herra.”
27:45 Ja Me lähetimme Thamudin kansalle (sanansaattajaksi heidän omasta keskuudestaan) heidän veljensä Salihin (rauha hänelle): ”Palvokaa Allahia.” Silloin he jakautuivat kahdeksi keskenään kiisteleväksi joukoksi.
 
27:46 (Salih, rauha hänelle) sanoi: ”Kansani, miksi kiirehditte pahaa (eli rangaistusta) hyvän (eli armon) edelle? Miksi ette ano anteeksiantoa Allahilta, jotta teille oltaisiin armollisia?”
 
27:47 He sanoivat: ”Sinä olet tuottanut meille epäonnea, samoin ne, jotka ovat kanssasi.” (Salih, rauha hänelle) sanoi: ”(Syy) teidän epäonneenne on (kirjoitettuna) Allahin luona; teidät on laitettu koetukselle.”
 
27:48 (Thamudilaisten) kaupungissa oli yhdeksän huomattavaa päällikköä (kukin oman joukkonsa johdossa). He levittivät tuhoa maassa eivätkä toimineet rakentavasti.
 
27:49 (Nämä päälliköt) sanoivat: ”Vannokaa toisillenne Allahin nimessä, että hyökkäämme yöllä Salihin ja hänen perheensä kimppuun heidät tappaaksemme. Sitten sanomme hänen seuraajilleen, että emme olleet paikalla, kun hänet surmattiin, ja että puhumme varmasti totta.”
27:50 He laativat salassa juonen, ja (myös) Me laadimme salassa juonen (tehdäksemme heidän juonensa tyhjäksi) ilman, että he sitä tajusivat.
 
27:51 Katso, millainen oli heidän (petollisen) juonensa loppu: Me tuhosimme nuo (päälliköt) ja heidän koko kansansa.
 
27:52 Nämä heidän talonsa makaavat raunioina, koska he tekivät vääryyttä. Tässä on (varoittava) merkki niille, joilla on tietoa.
 
27:53 Me pelastimme ne, jotka uskoivat ja pelkäsivät Jumalaa.
 
27:54 Ja (muista,) kuinka Lut (Loot, rauha hänelle) sanoi kansalleen: ”Syyllistyttekö te siveettömyyteen, vaikka te näette?
27:55 Hylkäättekö te naiset ja lähestytte miehiä itsekkäät halunne täyttääksenne? Te olette tosiaan tietämättömiä.”
 
27:56 Hänen kansansa ei siihen muuta vastannut kuin: ”Karkottakaa Lutin (Lootin) perhe kaupungistanne. He väittävät olevansa erittäin puhtaita.”
 
27:57 Sitten Me pelastimme Lutin (Lootin, rauha hänelle) ja hänen perheensä lukuun ottamatta hänen vaimoaan, jonka olimme säätäneet jäämään jälkeen (rangaistavaksi).
 
27:58 Annoimme (kivien) sataa rankasti heidän päälleen. Varoitettuja (kohdannut kivi)sade oli pohjattoman viheliäinen.
 
27:59 Sano: ”Kaikki ylistys Allahille ja rauha Hänen valituille (ja yleville) palvelijoilleen. Kumpi on parempi, Allah vai (valheelliset jumalat,) joita he (Hänen) rinnalleen asettavat?”
27:60 Kuka on luonut taivaat ja maan ja antanut veden laskeutua teitä varten taivaallisista sfääreistä? Tuon (veden) avulla Me olemme kasvattaneet vehreitä ja kauniita puutarhoja. Ei teidän ollut mahdollista kasvattaa noiden (puutarhojen) puita. Onko Allahin lisäksi joku (muu) jumala? He ovat niitä, jotka kääntyvät pois (totuuden tieltä).
 
27:61 Kuka on tehnyt maan asuttavaksi ja jokia sen lomaan? Asettanut sinne mahtavia vuoria ja pannut esteen (suolaisen ja makean) valtameren väliin? Onko Allahin lisäksi joku (muu) jumala? Monet näistä (uskottomista) eivät tiedä.
 
27:62 Kuka vastaa levottoman rukoukseen, kun tämä kutsuu Häntä? Ja karkottaa vastoinkäymiset ja antaa teidän periä (aikaisemmat sukupolvet) maan päällä? Onko Allahin lisäksi joku (muu) jumala? Te otatte vain vähän neuvoja vastaan.
 
27:63 Kuka näyttää teille tien maan ja meren pimeydessä ja lähettää tuulet ilouutisina armonsa (sateen) edellä? Onko Allahin lisäksi joku (muu) jumala? Allah on korkealla niiden (valheellisten jumalien) yläpuolella, joita he Hänen rinnalleen asettavat.
 
27:64 Kuka laittaa luomakunnan alulle ja sitten toistaa (luomistyönsä) ja suo teille elannon taivaalta ja maasta? Onko Allahin lisäksi joku (muu) jumala? Sano: ”(Te, jotka asetatte muita Allahin rinnalle,) tuokaa todisteenne, jos puhutte totta.”
27:65 Sano: ”Ne, jotka ovat taivaissa ja maan päällä, eivät tunne kätkettyä (omin avuin). Vain Allah (joka on itsessään tietävä, tuntee sen). Eivätkä he tiedä, koska heidät herätetään (uudelleen henkiin).”
 
27:66 Pikemminkin heidän tietonsa tuonpuoleisesta loppuu tiettyyn rajaan, ja heillä on vain epäilyksiä siitä. He ovat sokeita sitä (koskevan täsmällisen tiedon suhteen).
 
27:67 Uskottomat sanovat: ”Kun meistä ja isistämme on (kuoleman jälkeen) tullut tomua, nostetaanko meidät muka (elävinä haudoistamme) esiin?
 
27:68 Tätähän meille ja sitä ennen esi-isillemme on lupailtu. Ei tämä ole muuta kuin aikaisempien sukupolvien keksittyjä tarinoita.”
 
27:69 Sano: ”Matkatkaa maan päällä ja katsokaa, millainen oli pahantekijöiden loppu.”
27:70 (Kunnioitettu rakastettu,) älä murehdi heidän (puheitaan) äläkä ahdistu heidän punomistaan juonista.
 
27:71 He sanovat: ”Jos puhut totta, (kerro,) koska tämä lupaus (rangaistuksesta tuonpuoleisessa) täyttyy.”
 
27:72 Sano: ”Saattaa olla, että osa siitä (rangaistuksesta), jota te kiirehditte, on jo kannoillanne.”
 
27:73 Herrasi on epäilemättä avokätinen ihmisille, mutta useimmat heistä eivät kiitä.
 
27:74 Ja Herrasi tietää varmasti, mitä heidän rintansa kätkee ja mitä he tuovat julki.
27:75 Taivaisiin ja maahan ei ole kätketty mitään, mitä ei olisi (kirjattu) selkeään Kirjaan (eli Suojeltuun tauluun).
 
27:76 Tämä Koraani selittää Israelin lapsille suurimman osan siitä, mistä he ovat keskenään erimielisiä.
 
27:77 Se on johdatus ja armo uskoville.
 
27:78 Herrasi tuomitsee (oikeudenmukaisesti) määräyksellään (uskovien ja uskottomien) välillä. Hän on mahtava, kaiken tietävä.
 
27:79 Luota siis Allahiin. Sinä olet (vakaasti) selkeän totuuden (tiellä).
27:80 (Rakastettu,) et sinä saa kuolleita (eli uskottomia, jotka ovat vailla uskon elinvoimaa,) kuulemaan kutsuasi etkä kuuroja (eli niitä, jotka eivät kykene kuulemaan totuuden ääntä), jos he kääntävät (sinulle) selkänsä.1
 
27:81 Etkä sinä voi (pelastaa sydämeltään) sokeita ja johdattaa heitä pois eksyksistä. (Todellisuudessa) sinä saat vain ne, jotka (ottavat kutsusi vastaan ja) uskovat ilmoitukseemme, kuulemaan. He ovat muslimeita (ja heitä voi kutsua eläviksi).
 
27:82 Kun heille koittaa hetki, jolloin lupaus (rangaistuksesta) täyttyy, Me nostamme maasta heitä varten eläimen, joka keskustelee heidän kanssaan, sillä ihmiset eivät uskoneet varmasti merkkeihimme.
 
27:83 Sinä päivänä, kun kokoamme jokaisesta yhteisöstä yhdeksi joukoksi ne, jotka pitivät ilmoitustamme valheena, heidät pysäytetään (edestäpäin, jotta he kulkisivat yhtenä ryhmänä),
 
27:84 kunnes he saapuvat (tilinteon paikalle). Silloin sanotaan: ”Hylkäsittekö te ilmoituksemme (sitä pohdiskelematta), vaikka te ette edes kyenneet sitä (vajavaisella) tiedollanne ymmärtämään? Tai (kertokaa itse,) mistä muusta (syystä) te niin teitte (eli piditte totuutta valheena).”
27:85 Lupauksemme heille on täyttynyt, koska he tekivät vääryyttä, eivätkä he kykene sanomaan mitään (vastatakseen).
 
27:86 Eivätkö he ole nähneet, että olemme tehneet yön, jotta he voisivat levätä sen aikana, ja päivän valoisaksi (jotta he voisivat nähdä ja havaita ja hoitaa asioitaan)? Siinä on merkkejä niille, jotka uskovat.
 
27:87 Sinä päivänä, jolloin pasuunaan puhalletaan, pelko valtaa (kaikki) taivaissa ja maassa, lukuun ottamatta sitä, jonka Allah tahtoo (olevan vailla pelkoa). Kaikki saapuvat Hänen eteensä nöyrinä.
 
27:88 (Ihminen,) sinä näet vuoret ja ajattelet niiden olevan vakaasti paikallaan, vaikka ne tulevat lipumaan pilvien lailla. Tämä on Allahin työtä. Hän on tehnyt kaiken vakaaksi (viisaudellaan ja suunnitelmallaan). Hän on tietoinen kaikesta, mitä te teette.
 
27:89 Joka tuo hyvää (tuona päivänä), saa sitä paremman (palkkion). He ovat tuona päivänä turvassa pelolta.
27:90 Mutta hänet, joka tuo pahaa, heitetään pää edellä (Helvetin) tuleen. Teille annetaan hyvitys vain siitä, mitä olette tehneet.
 
27:91 (Sano heille:) ”Minut on määrätty palvomaan tämän kaupungin (eli Mekan) Herraa, joka on tehnyt sen kunniakkaaksi ja pyhäksi. Kaikki on Hänen (omaisuuttaan. Minut) on määrätty (myös) pysymään (Allahia) tottelevien joukossa,
 
27:92 ja lukemaan Koraania.” Joka ottaa johdatuksen vastaan, astuu oikealle tielle omaksi edukseen. Ja jos joku kulkee eksyksissä, sano (hänelle): ”Minä olen vain yksi varoittajista.”
 
27:93 Sano: ”Kaikki ylistys Allahille. Hän näyttää teille kohta merkkinsä, ja te tunnistatte ne. Ei Herranne ole tietämätön siitä, mitä te teette.”
 1 Tässä al-mauta (kuolleet) ja al-summa (kuurot) viittaavat uskottomiin. Myös Sanansaattajan kumppanit ja seuraajat, olkoon Allah heihin tyytyväinen, ovat välittäneet saman merkityksen. Ks. Tafsir al-Tabari (20:12), Tafsir al-Qurtubi (13:232), Tafsir al-Baghawi (3:428), Ibn al-Jawzin Zad al-Masir (6:189), Tafsir Ibn Kathir (3:375, 439), Abu Hafs al-Hanbalin Tafsir al-Lubab (16:126), al-Suyutin al-Durr al-Manthur (6:376) ja al-Shawkanin Fath al-Qadir (4:150).


 

Kaikki oikeudet pidätetään. Tekijänoikeudet © 2018 Minhaj-ul-International:lla
(Mitään osaa ja tämän sivun sisällön voi kopioida, tallentaa, julkaistu, jäljentää ja/tai käyttää missään muodossa ilman lupaa Minhaj- ul-Quran International. Katso lisätietoja.)