Pyhä Koraani

Suurat

19.

Marian Suura

 

(Suurat Maryam)

 

Allahin, rajattoman myötätuntoisen, aina armollisen nimeen

19:1 Kaf, ha, ya, ʿayn, sad. (Vain Allah ja Sanansaattaja, siunaus ja rauha hänelle, tietävät todellisen merkityksen.)
 
19:2 Tämä on kertomus Herrasi (valitulle) palvelijalleen Zakariyalle (Sakariaalle, rauha hänelle) osoittamasta armosta.
 
19:3 Kutsuessaan Herraansa hiljaisella äänellä (kuten kohteliasta on),
 
19:4 hän sanoi: ”Herrani, luut ruumiissani ovat käyneet heikoiksi ja pääni on käynyt kirkkaana palavan liekin lailla valkeaksi vanhuuden tähden. Herrani, en ole joutunut koskaan pettymään Sinulta (jotain) pyydettyäni.
19:5 Pelkään, että (lähtöni jälkeen minun uskonnottomat) sukulaiseni (menevät heittämään uskonnon [din] lahjan hukkaan) ja vaimoni(kin) on hedelmätön. Suo minulle siis luotasi perilliseksi (poika),
 
19:6 joka perisi minulta (taivaallisen siunauksen) ja josta tulisi Yaʿqubin (Jaakobin) lasten (profeettaketjun) perillinen. Ja Herrani, tee hänet osalliseksi suosiostasi.”
 
19:7 (Allah sanoi:) ”Zakariya (Sakarias), Minä kerron sinulle ilouutisen pojasta, jonka nimi on oleva Yahya (Johannes). Me emme ole antaneet tätä nimeä häntä ennen kenellekään muulle.”
 
19:8 (Zakariya [Sakarias], rauha hänelle) sanoi: ”Herrani, miten minulla voisi olla poika, kun vaimoni on hedelmätön, ja minä itse olen kuihtunut (äärettömän heikoksi) vanhuuden seurauksena?”
 
19:9 Hän sanoi: ”(Älä ole ihmeissäsi, se tapahtuu) samalla tavoin. Herrasi on sanonut: Minun on helppoa (luoda poika.) Olenhan Minä aiemmin luonut (myös) sinut, kun sinä et ollut vielä (yhtään) mitään.”
19:10 (Zakariya [Sakarias], rauha hänelle) sanoi: ”Herrani, aseta minulle jokin merkki.” Hän sanoi: ”Sinulle on merkkinä, että et kykene puhumaan ihmisten kanssa kolmeen yöhön (ja kolmeen päivään), vaikka oletkin aivan terve.”
 
19:11 Sitten Zakariya (Sakarias, rauha hänelle) tuli ulos rukoushuoneestaan, meni kansansa pariin ja kehotti heitä elein (selittämällä) ylistämään (Allahia) aamuin ja illoin.
 
19:12 Yahya (Johannes), pidä lujasti kiinni Kirjastamme (eli Toorasta)! Me olimme suoneet hänelle jo lapsuudessa (profeetallisen) viisauden ja näkemyksen,
 
19:13 ja (siunanneet häntä) kiintymyksemme tähden sympatialla ja herkkyydellä sekä puhtaudella ja jaloudella. Hän oli erittäin hyveellinen.
 
19:14 Hän oli hyvä (ja avulias) vanhempiaan kohtaan eikä koskaan uhmakas ja tottelematon (kuten pojat yleensä ovat).
19:15 Rauha Yahyalle (Johannekselle) päivänä, jona hän syntyi, päivänä, jona hän kuolee, ja päivänä, jona hänet herätetään henkiin.
 
19:16 (Kunnioitettu rakastettu,) mainitse Maryam (Maria, rauha hänelle) Kirjassa (eli pyhässä Koraanissa), ja kuinka hän asettui erilleen perheestään ja muutti idänpuoleiseen taloon (vetäytyen yksinäiseen hartaudenharjoitukseen).
 
19:17 Hän päätti kätkeytyä (perheeltään ja muilta ihmisiltä, jotta rajaton kauneus paljastaisi itsensä). Niin Me lähetimme henkemme (eli enkeli Jibraʾilin [Gabrielin]) hänen luokseen, ja tämä ilmestyi hänen eteensä täydellisessä ihmisen hahmossa.
 
19:18 (Maryam [Maria], rauha hänelle) sanoi: ”Minä turvaan Armolliseen (Jumalaan) sinua vastaan, jos (Allahia) pelkäät.”
 
19:19 (Jibraʾil [Gabriel]) sanoi: ”Minä olen vain Herrasi sanansaattaja. (Minä olen saapunut) antamaan sinulle puhtaan pojan.”
19:20 (Maryam [Maria], rauha hänelle) sanoi: ”Miten minä voisin saada pojan, kun kukaan ei ole minua edes koskettanut enkä minä ole ollut siveetön.”
 
19:21 (Jibraʾil [Gabriel]) sanoi: ”(Älä ole ihmeissäsi. Se tapahtuu) samalla tavoin. Sinun Herrasi on sanonut: ’Tämä (tehtävä) on minulle helppo. (Näin tapahtuu,) jotta voisimme tehdä hänestä merkin ihmisille ja armon luotamme. Näin on säädetty (jo aiemmin).’”
 
19:22 Niin Maryam (Maria, rauha hänelle) alkoi kantaa häntä kohdussaan. Hän asettui kaukaiseen paikkaan eroon (ihmisistä).
 
19:23 Sitten synnytyskivut ajoivat hänet taatelipalmun rungon luo. Hän sanoi (hädissään): ”Kunpa olisin kuollut tätä ennen ja vaipunut lopullisesti unholaan.”
 
19:24 Sitten (Jibraʾilin [Gabrielin] tai itse ʿIsan [Jeesuksen], rauha hänelle) ääni sanoi hänen alapuoleltaan: ”Älä murehdi. Herrasi on epäilemättä pannut lähteen pulppuamaan altasi (tai luonut ja asettanut allesi korkea-arvoisen ihmisolennon).
19:25 Vedä taatelipalmun runkoa puoleesi; se varistaa tuoreita, kypsiä taateleita päällesi.
 
19:26 Syö ja juo ja anna silmiesi levätä (kauniissa, suloisessa lapsessasi). Jos näet ihmisiä, kerro heille (elein), että olet vannonut Armolliselle (Jumalalle) paastoavasi (puheesta), etkä siksi puhu tänään kenellekään.”
 
19:27 Sitten hän saapui (lasta sylissään) kantaen kansansa luo. He sanoivat: ”Maryam (Maria), sinäpä olet kummallisen asian tuonut!
 
19:28 Harunin (Aaronin) sisar, ei isäsi ollut huono mies eikä äitisi käyttäytynyt sopimattomasti.”
 
19:29 Maryam (Maria, rauha hänelle) osoitti silloin (lastaan). He sanoivat: ”Miten me sen kanssa voisimme puhua, kun se on (vasta) sylilapsi?”
19:30 (Lapsi itse) puhkesi puhumaan: ”Minä olen Allahin palvelija. Hän on antanut minulle Kirjan ja tehnyt minusta profeetan.
 
19:31 Asuinpa missä tahansa, Hän on tehnyt minusta siunauksen ruumiillistuman. Hän on määrännyt minut rukoilemaan ja (maksamaan) almuveron (zakat) niin kauan kuin elän.
 
19:32 (Hän on tehnyt minut) kohtelemaan äitiäni hyvin, eikä Hän ole tehnyt minusta uppiniskaista ja huono-onnista.
 
19:33 Rauha minulle päivänä, jona synnyin, päivänä, jona kuolen, ja päivänä, jona minut herätetään henkiin.”
 
19:34 Tämä on Maryamin (Marian, rauha hänelle) poika ʿIsa (Jeesus, rauha hänelle. Tämä) on totuus, jota he epäilevät.
19:35 Ei Allahin kunniaan kuulu ottaa (ketään) pojakseen. Hän on pyhä, (sen yläpuolella). Kun Hän päättää jotain, Hän vain sanoo sille: ”Ole!” ja se on.
 
19:36 Allah on epäilemättä (sekä) minun Herrani että teidän Herranne. Palvokaa vain Häntä, tämä on oikea tie.
 
19:37 Sitten heidän lahkonsa alkoivat olla eri mieltä keskenään. Uskottomia odottaa tuho (ylösnousemuksen) mahtavan päivän koittaessa.
 
19:38 Kuinka (tarkasti) he kuuntelevatkaan ja kuinka (keskittyneesti) he katselevatkaan ympärilleen päivänä, jona He saapuvat eteemme. Mutta tänään väärintekijät ovat (vajonneet) selvään erheeseen.
 
19:39 Varoita heitä katumuksen ja (häpeän) päivästä, jolloin (jokainen) asia käsitellään loppuun. Mutta he ovat välinpitämättömyyden pauloissa eivätkä usko.
19:40 Me yksin perimme maan ja sen asukkaat. (Kaikkien) on palattava luoksemme.
 
19:41 (Kunnioitettu rakastettu,) mainitse Ibrahim (Abraham, rauha hänelle) Kirjassa (pyhässä Koraanissa). Hän oli tosiaan vilpitön profeetta.
 
19:42 Kun hän sanoi isälleen (eli sedälleen Azarille, joka hänet oli hänen isänsä Tarakhin kuoltua kasvattanut): ”Isäni, miksi sinä palvot näitä (jumalankuvia), jotka eivät kuule eivätkä näe eivätkä voi poistaa sinun (ongelmiasi)?
 
19:43 Isä, minä olen saanut (Allahilta) tiedon, jota sinä et ole saanut. Seuraa minua, minä näytän sinulle oikean tien.
 
19:44 Isä, älä palvo Saatanaa. Saatana on Armollisen (Jumalan) kiivas vastustaja.
19:45 Isä, minä pelkään pahoin, että Armollisen (Jumalan) rangaistus kohtaa sinua ja sinusta tulee Saatanan toveri.”
 
19:46 (Azar) sanoi: ”Ibrahim (Abraham), käännätkö sinä selkäsi jumalilleni? Jos sinä et anna periksi (vastustuksessasi), minä kyllä kivitän sinut kuoliaaksi. Pysy minusta pitkään erossa.”
 
19:47 (Ibrahim [Abraham],) sanoi: ”(Hyvä on,) rauha sinulle. (Vielä) nytkin minä rukoilen sinulle anteeksiantoa Herraltani. Hän on erittäin ystävällinen minua kohtaan; (ehkä hän johdattaa sinuakin).
 
19:48 Minä käännyn pois teistä (kaikista) ja näistä (jumalankuvista), joita te Allahin sijasta palvotte, ja syvennyn (yksinomaan) Herrani palvontaan. Toivottavasti en jää Herrani palvonnan vuoksi vaille (Hänen avokätisyyttään).
 
19:49 Kun Ibrahim (Abraham, rauha hänelle) sitten (katkaisi yhteydet ihmisiin ja) sanoutui lopullisesti irti heistä ja niistä (jumalankuvista), joita he Allahin sijasta palvoivat, Me soimme hänelle pojan (Ishaqin [Iisakin]) ja pojanpojan (Yaʿqubin [Jaakobin], rauha heille) ja teimme kummastakin profeetan.
19:50 Ja Me siunasimme heitä (kaikkia erityisellä) armollamme ja laitoimme (kaikkien uskontojen edustajat) ylistämään heitä korkein sanankääntein.
 
19:51 Ja mainitse (tässä) Kirjassa Musa (Mooses, rauha hänelle). Hänestä oli tullut korkea-arvoinen (hänen saavutettuaan vapauden egon otteesta), ja hän oli sanansaattaja (ja) profeetta.
 
19:52 Me kutsuimme häntä Siinai(-vuoren) oikealta puolelta ja siunasimme häntä (erityisellä) läheisyydellä puhuaksemme kahden hänen kanssaan.
 
19:53 Me annoimme hänelle armossamme hänen veljensä Harunin (Aaronin, rauha hänelle, ja) teimme tästä profeetan (auttamaan hänen tehtävässään).
 
19:54 Ja mainitse (tässä) Kirjassa Ismaʿil (Ismael, rauha hänelle). Hän piti lupauksensa ja oli sanansaattaja (ja) profeetta.
19:55 Hän kehotti perheenjäseniään rukoilemaan ja (maksamaan) almuveron (zakat) ja oli (saavuttanut) tyytyväisyyden aseman Herransa luona (eli hänen Herransa oli häneen tyytyväinen).
 
19:56 Ja mainitse (tässä) kirjassa Idris (rauha hänelle). Hän oli tosiaan vilpitön profeetta,
 
19:57 ja Me korotimme Hänet korkeaan asemaan.
 
19:58 He ovat niitä, joille Allah on osoittanut suosionsa. He kuuluvat profeettojen joukkoon ja ovat Adamin (Aadamin) lapsia. He ovat niitä (uskovia), jotka Me (pelastimme myrskyltä ja) kuljetimme laivassa Nuhin (Nooan, rauha hänelle) kanssa, (ja jotka) ovat Ibrahimin (Abrahamin) ja Israelin (Yaʿqubin [Jaakobin]) jälkeläisiä ja (jotka) kuuluvat niihin (valittuihin), joille Me olemme antaneet johdatuksen ja (jotka Me) olemme ylentäneet. Kun heille resitoidaan Armollisen (Jumalan) säkeitä, he vaipuvat (vuolaasti) itkien maahan kumarruksiin.
 
19:59 Heitä seurasivat kelvottomat, jotka luopuivat rukouksesta ja alkoivat seurata (egon) haluja. Pian he kohtaavat tuonpuoleisen rangaistuksen (Helvetin Ghay-laaksossa),
19:60 paitsi se, joka katuu, uskoo ja tekee hyviä tekoja. He saavat astua Paratiisiin eikä heille tehdä vähääkään vääryyttä.
 
19:61 (He saavat asua) niissä ikivihannoissa puutarhoissa, jotka Armollinen (Jumala) on kätketyssä palvelijoilleen luvannut. Hänen lupauksensa on käymässä vääjäämättä toteen.
 
19:62 He eivät kuule siellä tyhjiä puheita, vaan (joka suunnasta kuuluu) ”Rauha!”. Heidän ravintonsa on siellä heidän (ulottuvillaan) aamuin ja illoin.
 
19:63 Tämä on se Paratiisi, jonka annamme jumalaapelkäävien palvelijoidemme periä.
 
19:64 Ja (Jibraʾil [Gabriel], sano rakastetulleni, siunaus ja rauha hänelle): ”Minä en voi laskeutua (maan päälle) ilman Herrasi lupaa. Hänelle kuuluu (kaikki), mitä on edessämme, mitä on takanamme ja mitä on niiden välillä. Herrasi ei ole koskaan unohtava (sinua).
19:65 Hän on taivaiden, maan ja (kaiken) niiden välissä olevan Herra. Palvo Häntä ja pysy vakaana Hänen palvonnassaan. Tunnetko ketään, jota kutsuttaisiin Hänen nimellään?”
 
19:66 Ihminen sanoo: ”Tuodaanko minut elävänä esiin piankin sen jälkeen, kun olen kuollut?”
 
19:67 Eikö ihminen muista, että olemme luoneet Hänet aikaisemminkin, kun hän ei ollut mitään?
 
19:68 Herrasi kautta, Me kyllä kokoamme heidät ja (kaikki) saatanat yhteen (ylösnousemuksen päivänä). Sitten Me panemme heidät (kaikki) Helvetin ympärille polvilleen vajonneina.
 
19:69 Sitten Me poimimme jokaisesta ryhmästä esiin henkilön, joka heistä on ollut kaikkein tottelemattomin ja uhmakkain Armollista (Jumalaa) kohtaan.
19:70 Me tunnemme parhaiten ne, jotka ansaitsevat tulla heitetyiksi Helvettiin.
 
19:71 Teidän joukossanne ei ole ketään, joka ei kulkisi tämän (Helvetin) yli. Tämä (lupaus) on vakaasti Herrasi vastuulla, ja se tulee täyttymään vääjäämättä.
 
19:72 Sitten Me vapautamme hyveelliset ja jätämme väärintekijät sinne polvilleen.
 
19:73 Ja kun uskottomille luetaan meidän valaisevia säkeitämme, he sanovat uskoville: ”(Katsokaa nyt tätä maailmaa!) Kummalla (meistä) kahdesta ryhmästä on paremmat asumukset ja vaikutusvaltaisemmat ystävät?”
 
19:74 Kuinka monta kansaa Me olemmekaan tätä ennen tuhonneet, vaikka ne olivat kaikilla mittapuilla (heitä) parempia omaisuutensa, loistonsa ja komeutensa suhteen.
19:75 Sano: ”Armollinen (Jumala) antaa pidemmän elämän ja lisää nautintoja niille, jotka ovat harhautuneet eksyksiin, kunnes he saavat nähdä sen, mitä heille on luvattu – olipa se piina tai ylösnousemus. Silloin he saavat tietää, kenen asumus on huonompi ja kenen armeija heikompi.”
 
19:76 Allah lisää johdatettujen johdatusta. Ikuisesti pysyvät hyvät teot johtavat Herrasi luona parempaan palkkioon ja (myös) niiden lopputulos on suotuisampi.
 
19:77 Etkö ole nähnyt sitä, joka kieltää merkkimme ja sanoo: ”Minulle annetaan varmasti omaisuutta ja jälkeläisiä (myös ylösnousemuksen päivänä aivan niin kuin nytkin).”
 
19:78 Onko hän tietoinen kätketystä vai onko hän saanut lupauksen Armolliselta (Jumalalta)?
 
19:79 Ei tosiaankaan! Me kirjaamme nyt ylös kaiken, mitä hän sanoo, ja lisäämme piinaa hänen (piinaansa).
19:80 (Kuoleman jälkeen) Me perimme sen, mitä hän sanoo, ja hän saapuu yksin eteemme (vailla omaisuuttaan ja jälkeläisiään).
 
19:81 He ovat ottaneet (useita muita) jumalia Allahin lisäksi, jotta he saisivat niistä kunniaa.
 
19:82 Ei ikinä! Kohta nuo (valheelliset jumalat itse) kieltävät heidän palvontansa, ja niistä tulee heidän vihollisiaan.
 
19:83 Etkö sinä ole nähnyt, kuinka Me olemme lähettäneet saatanoita uskottomien kimppuun? Nämä lietsovat heitä joka hetki (islamia vastaan).
 
19:84 Älä siis kiirehdi (rangaistusta) heille. Me laskemme itse päiviä heidän (loppuunsa).
19:85 Päivänä, jona Me kokoamme hyveelliset yhteen ja viemme heidät vaunuissa Armollisen (Jumalan) eteen (kunniavieraiden lailla),
 
19:86 ja ajamme syntiset janoisina kohti Helvettiä,
 
19:87 (silloin) kenelläkään ei ole valtaa puhua toisen puolesta ellei hän ole saanut Armolliselta (Jumalalta) lupaa (toimia välittäjänä).
 
19:88 (Uskottomat) sanovat: ”Armollinen (Jumala) on ottanut (itselleen) pojan.”
 
19:89 (Uskottomat!) Tepä esitätte vakavan ja kummallisen väitteen!
19:90 Ei ole kaukana, että taivaat räjähtävät tämän (valheen) takia, maa halkeaa ja vuoret sortuvat palasiksi.
 
19:91 Että he väittävät, että Armollisella (Jumalalla) on poika!
 
19:92 Ei ole Armollisen (Jumalan) kunnian mukaista, että Hän ottaisi (jonkun) pojakseen.
 
19:93 Kuka tahansa (asuu) taivaissa ja maassa (olipa hän enkeli, jinni tai ihminen), hän astuu Allahin eteen pelkkänä palvelijana.
 
19:94 (Allah) kattaa heidät omalla (tiedollaan) ja pitää heistä (erikseen laskemalla) lukua.
19:95 Jokainen heistä saapuu yksin Hänen eteensä ylösnousemuksen päivänä.
 
19:96 Niitä kohtaan, jotka uskovat ja tekevät hyviä tekoja, Armollinen (Jumala) synnyttää rakkauden (ihmisten) sydämissä.
 
19:97 Me olemme tehneet tämän (Koraanin) helpoksi sinun omalla kielelläsi, jotta voisit sen avulla kertoa ilouutisen hyveellisille ja varoittaa riidanhaluista kansaa.
 
19:98 Kuinka monta kansaa Me olemmekaan tätä ennen tuhonneet! Näetkö sinä enää merkkejä heistä tai kuuletko heistä pihaustakaan?
 

 

Kaikki oikeudet pidätetään. Tekijänoikeudet © 2018 Minhaj-ul-International:lla
(Mitään osaa ja tämän sivun sisällön voi kopioida, tallentaa, julkaistu, jäljentää ja/tai käyttää missään muodossa ilman lupaa Minhaj- ul-Quran International. Katso lisätietoja.)