Pyhä Koraani

Suurat

40.

Anteeksiantavan Suura

 

(Suurat Al-Ghaafir)

 

Allahin, rajattoman myötätuntoisen, aina armollisen nimeen

40:1 Ha, mim. (Vain Allah ja Sanansaattaja, siunaus ja rauha hänelle, tietävät todellisen merkityksen.)
 
40:2 Tämän Kirjan on lähettänyt Allah, mahtava, kaiken tietävä,
 
40:3 joka antaa synnit anteeksi, hyväksyy katumuksen, on ankara rangaistessaan ja valtavan avokätinen. Hänen lisäkseen ei ole muuta jumalaa. Hänen luokseen on (kaikkien) palattava.
 
40:4 Eivät Allahin ilmoituksesta kiistele kuin uskottomat. Älköön sinua hämätkö se, että he kiertelevät (vapaasti) kaupungeissa.
40:5 Nuhin (Nooan) kansa heitä ennen ja monet yhteisöt heidän jälkeensä ovat kieltäneet (sanansaattajansa). Jokainen yhteisö on halunnut vangita sanansaattajansa (hänet tappaakseen tai häntä vangittuna pitääkseen), lietsoa erimielisyyttä pohjattomilla puheilla ja sitä kautta saada totuuden (vaikutus) häviämään. Minä olen rangaissut heitä (piinalla). Millainen olikaan rangaistukseni!
 
40:6 Näin on käynyt toteen Herrasi sana uskottomia vastaan. He kuuluvat Helvettiin.
 
40:7 (Ne enkelit,) jotka kannattelevat valtaistuinta, ja ne, jotka ovat sen ympärillä, ylistävät (kaikki) Herraansa kiittäen, uskovat Häneen ja rukoilevat anteeksiantoa uskoville (sanoen): ”Herramme! Sinun armosi ja tietosi kattaa kaiken. Anna anteeksi niille, jotka katuvat ja seuraavat tietäsi. Pelasta heidät Helvetin piinalta.
 
40:8 Herramme! Anna heidän käydä (ikuiseen elämään) Eedenin puutarhoissa, jotka olet heille luvannut. (Anna) myös hurskaiden heidän isiensä, puolisoidensa ja lastensa joukosta (käydä sinne heidän kanssaan). Sinä olet mahtava, viisas.
 
40:9 Varjele heitä syntien (rankaisemiselta). Sille, jonka Sinä tuona päivänä pelastat syntien (rankaisemiselta), Sinä olet ollut armollinen. Se on suurinta menestystä.”
40:10 Uskottomia kutsutaan ja heille sanotaan: ”(Tänään) Allah inhoaa teitä enemmän kuin te itse inhoatte itseänne, sillä teitä on kutsuttu uskoon, mutta te olette kieltäytyneet.”
 
40:11 He sanovat: ”Herramme, Sinä olet antanut meidän kuolla kahdesti ja antanut meille kahdesti elämän. (Nyt) me tunnustamme syntimme. Onko siis mitään keinoa paeta (rangaistusta)?”
 
40:12 (Heille sanotaan: ”Ei. Te saatte) tämän (ikuisen rangaistuksen), koska silloin kun Allahia yksin kutsuttiin, te kielsitte. Mutta jos Hänen rinnalleen asetettiin (joku), te uskoitte. (Nyt) määräysvalta kuuluu yksin Allahille, joka on korkein, suurin.”
 
40:13 Hän on se, joka näyttää teille merkkinsä ja lähettää teille ylläpidon taivaalta. Vain se, joka kääntyy (Allahin puoleen), ottaa neuvon vastaan.
 
40:14 Palvokaa Allahia vain Hänen itsensä tähden Hänelle vilpittömästi omistautuen, vaikka uskottomat eivät siitä pitäisikään.
40:15 (Hän on) arvoasemien korottaja, valtaistuimen Herra. Hän lähettää henkensä (eli ilmoituksen) palvelijoistaan, kenelle haluaa, jotta tämä varoittaisi (ihmisiä) kohtaamisen päivästä.
 
40:16 Sinä päivänä, kun kaikki nousevat (haudoistaan) eikä yksikään heidän (teoistaan) pysy Allahilta kätkössä, (Hän sanoo): ”Kenelle kuuluu kuninkuus tänään?” (Tähän lisätään:) ”Allahille, yhdelle, kaikkea vallassaan pitävälle.”
 
40:17 Sinä päivänä jokainen saa ansaitsemansa korvauksen. Sinä päivänä kenellekään ei tehdä vääryyttä. Allah on epäilemättä nopea pitämään tiliä.
 
40:18 Varoita heitä lähestyvän onnettomuuden päivästä, jolloin pidätelty suru nostaa sydämet kurkkuun. Väärintekijöillä ei ole (silloin) ketään myötätuntoista ystävää eikä puolestapuhujaa, jota kuunneltaisiin.
 
40:19 Hän tuntee petolliset silmät ja (salaisuudet), jotka rinta (sisäänsä) kätkee.
40:20 Allah tuomitsee totuuden mukaan. Ne (jumalankuvat), joita he Allahin lisäksi palvoivat, eivät kykene tuomitsemaan mitään. Allah yksin on kuuleva, näkevä.
 
40:21 Eivätkö he ole matkanneet maassa ja nähneet, miten on käynyt niille, jotka olivat heitä ennen? Nämä olivat heitä voimakkaampia, ja (mahtavampia) ovat heidän jälkensä, jotka ovat maan pinnalle (jääneet). Sitten Allah tarttui heihin heidän syntiensä tähden, eikä kukaan kyennyt heitä Allahin (rangaistukselta) pelastamaan.
 
40:22 Näin kävi, kun heidän sanansaattajansa saapuivat heidän luokseen selkeitä merkkejä mukanaan, mutta he kielsivät. Niin Allah rankaisi heitä (piinalla). Hän on väkevä, ankara rangaistessaan.
 
40:23 Me lähetimme Musan (Mooseksen, rauha hänelle) merkkejämme ja selkeä valtuutus mukanaan
 
40:24 Faraon, Hamanin ja Qarunin (Korahin) luo, mutta he sanoivat: ”Hän on taikuri, suuri valehtelija.”
40:25 Kun hän sitten saapui luotamme heidän luokseen totuuden viestiä tuoden, he sanoivat: ”Tappakaa pojat niiltä, jotka hänen kanssaan uskovat, mutta jättäkää naiset henkiin.” Uskottomien petolliset juonet kylvivät vain tuhoa (kun he surmasivat rauhanomaisten ihmisten jälkikasvun).
 
40:26 Farao sanoi: ”Antakaa minun tappaa Musa (Mooses). Antaa hänen kutsua Herraansa. Pelkään, että hän muuttaa teidän uskontonne ja levittää epäjärjestystä (Egyptin) maassa.”
 
40:27 Musa (Mooses, rauha hänelle) sanoi: ”Minä turvaudun Herraani ja teidän Herraanne kaikkia niitä ylimielisiä vastaan, jotka eivät usko tilinteon päivään.”
 
40:28 Uskova mies, joka kuului Faraon kansaan, mutta oli pitänyt uskonsa salassa, sanoi: ”Tapatteko miehen vain siksi, että hän on sanonut Allahin olevan hänen Herransa? Hän on tuonut teille selkeitä merkkejä Herraltanne. (Oletetaan, että) hän valehtelisi; silloinkin hän saisi itse kantaa valheensa taakan. Mutta jos hän puhuu totta, teitä kohtaa juuri niin suuri rangaistus kuin hän on luvannut. Ei Allah johdata sitä, joka ylittää rajan ja valehtelee.
 
40:29 Kansani, teillä on valta tänään; te hallitsette (Egyptin) maata. Mutta kuka meidät kykenee pelastamaan Allahin rangaistukselta, jos se meitä on kohdatakseen?” Farao sanoi: ”Minä selitän teille vain sen, mitä itse (oikeaksi) ymmärrän. En minä näytä teille muuta kuin oikean tien.”
40:30 Se, joka uskoi, sanoi: ”Kansani, minä pelkään puolestanne, että (aikaisempia) kansoja kohdannut viheliäisen päivän (rangaistus) kohtaa (myös) teitä,
 
40:31 niin kuin Nuhin (Nooan) kansaa, Aadia, Thamudia ja heidän jälkeensä tulleita rangaistiin. Ei Allah halua tehdä vääryyttä palvelijoilleen.
 
40:32 Kansani, minä pelkään puolestanne huudon ja valituksen päivää (eli ylösnousemuksen päivää),
 
40:33 päivää, jolloin te käännytte pakoon eikä kukaan kykene teitä Allahin (rangaistukselta) pelastamaan. Sillä, jonka Allah pitää eksyksissä, ei ole ketään johdattajaa.
 
40:34 (Egyptin asukkaat,) tätä ennen luoksenne on jo saapunut Yusuf (Joosef) selkeitä merkkejä mukanaan. Te epäilitte alinomaa niitä (merkkejä), jotka hän teille toi, niin että hänen kuollessaan te sanoitte: ”Ei Allah enää lähetä sanansaattajaa hänen jälkeensä.” Näin Allah pitää eksyksissä sen, joka ylittää rajat ja epäilee.
40:35 Allah ja uskovat inhoavat syvästi (niiden argumentointia), jotka kiistelevät Allahin ilmoituksesta ilman, että he olisivat saaneet (väitteilleen mitään) vahvistusta. Näin Allah sinetöi kaikkien pöyhkeilijöiden ja sortajien sydämet.
 
40:36 Farao sanoi: ”Haman, rakenna minulle korkea torni, jotta (voisin kiivetä siihen ja) yltää polkuihin,
 
40:37 polkuihin, (jotka johtavat) taivaaseen. Sitten voin ehkä nähdä vilauksen Musan (Mooseksen) Jumalasta. Minä pidän häntä valehtelijana.” Näin Faraon pahat teot saatiin näyttämään hänestä houkuttelevilta ja häntä estettiin (kulkemasta Allahin) tietä. Faraon petollinen suunnitelma johti vain turmioon.
 
40:38 Se, joka uskoi, sanoi: ”Kansani, seuratkaa minua, minä opastan teidät hyvinvoinnin ja johdatuksen tielle.
 
40:39 Kansani, tämän maailman elämä ei ole kuin (hetken kestävää) nautintoa. Tuonpuoleisessa on ikuinen asuinsija.
40:40 Se, joka tekee pahaa, saa siitä korvauksena vain saman verran. Mutta se, joka tekee hyvää, olipa hän mies tai nainen ja hän uskoo, saa käydä Paratiisiin. Hänelle suodaan siellä elanto tiliä pitämättä.
 
40:41 Kansani, mikä siinä on, että kun kutsun teitä pelastukseen, te kutsutte minua Helvettiin?
 
40:42 Te kutsutte minua kieltämään Allahin ja asettamaan Hänen rinnalleen jotain sellaista, mistä minulla ei ole mitään tietoa, vaikka minä kutsun teitä mahtavan Jumalan luo, joka on rajattoman anteeksiantava.
 
40:43 Totuus on, että se, minkä luokse te minua kutsutte, ei ole kutsumisen arvoinen tässä maailmassa eikä tuonpuoleisessa. Yksin Allahin luo meidän on palattava. Ne, jotka ylittävät rajan, kuuluvat Helvettiin.
 
40:44 Vielä te muistatte, mitä minä olen teille sanonut. Minä jätän asiani Allahin haltuun. Allah näkee palvelijansa.”
40:45 Sitten Allah pelasti hänet kataluuksilta, joita he suunnittelivat. Viheliäinen piina otti Faraon kansan valtaansa.
 
40:46 Heitä tuodaan Helvetin tulen äärelle aamuin ja illoin. Sinä päivänä, kun ylösnousemus koittaa, (käy käsky): ”Viekää Faraon väki ankarimpaan piinaan.”
 
40:47 Kun he alkavat kiistellä Helvetissä, heikot sanovat niille, jotka (maailmassa) olivat olevinaan merkittäviä: ”Me olimme teidän seuraajianne. Voitteko te karkottaa (edes) osan Helvetin tulesta päältämme?”
 
40:48 Pöyhkeilijät sanovat: ”Meidät kaikki on tuomittu samaan (Helvettiin). Allah on antanut lopullisen tuomion palvelijoidensa välillä.”
 
40:49 Tulessa palavat sanovat Helvetin vartijoille: ”Rukoilkaa Herraanne, että Hän vielä joku päivä keventäisi rangaistustamme.”
40:50 He sanovat: ”Eivätkö sanansaattajanne saapuneet luoksenne selkeitä merkkejä mukanaan?” Nämä vastaavat: ”Kyllä toki.” (Silloin Helvetin vartijat) sanovat: ”Rukoilkaa sitten itse.” Mutta uskottomien rukouksesta ei ole (koskaan) mitään hyötyä.
 
40:51 Me kyllä autamme sanansaattajiamme ja uskovia sekä tämän maailman elämässä että sinä päivänä, jolloin todistajat nousevat seisomaan,
 
40:52 päivänä, jolloin väärintekijöiden anteeksi pyytelyt eivät heitä hyödytä. Heitä odottaa kirous ja viheliäinen asumus (Helvetissä).
 
40:53 Me annoimme Musalle (Moosekselle, rauha hänelle) johdatukseksi (Kirjan. Hänen jälkeensä) Me annoimme Israelin lasten periä (tämän) Kirjan,
 
40:54 (joka on) johdatus ja neuvo viisaille.
40:55 Pysy kärsivällisenä. Allahin lupaus on tosi. Pyydä yhteisösi (umma) syntejä anteeksi1 ja ylistä kiittäen Herraasi aamuin ja illoin.
 
40:56 Niiden rinnassa, jotka kiistelevät Allahin ilmoituksesta ilman, että he olisivat saaneet mitään valtuutusta, ei ole muuta kuin turhaa kerskailua. Eivät he koskaan saavuta (todellista suuruutta). Hae Allahilta turvaa (heidän pahaansa vastaan). Hän on kaiken kuuleva, näkevä.
 
40:57 Taivaiden ja maan luominen on paljon suurempi (työ) kuin ihmisten luominen, mutta useimmat eivät tiedä.
 
40:58 Eivätkä sokea ja näkevä ole samanveroisia. (Vastaavasti samanveroisia) eivät ole ne, jotka uskovat ja tekevät hyviä tekoja, ja pahantekijät. Vähänpä te otatte neuvoja vastaan.
 
40:59 (Viimeinen) hetki on koittava vääjäämättä, siitä ei ole epäilystäkään. Mutta useimmat eivät usko.
40:60 Herranne on sanonut: ”Rukoilkaa Minua jatkuvasti; Minä vastaan varmasti. Ne, jotka ovat liian ylpeitä Minua palvomaan, saavat kohta käydä nöyryytettyinä Helvettiin.”
 
40:61 Allah on se, joka on tehnyt teille yön levoksi ja päivän kirkkaaksi, jotta näkisitte. Allah on avokätinen ihmisille, mutta useimmat eivät kiitä.
 
40:62 Tällainen on Allah, teidän Herranne, kaiken luoja. Hänen lisäkseen ei ole muuta jumalaa. Minne te siis eksyksissä kuljette?
 
40:63 Näin kulkevat eksyksissä ne, jotka ovat kieltäneet Allahin ilmoituksen.
 
40:64 Allah on se, joka on tehnyt maan asuinpaikaksenne ja taivaan katoksi, antanut teille muodon ja tehnyt sen kauniiksi sekä suonut teille puhtaan ravinnon. Tällainen on Allah, Herranne. Siunattu on Allah, kaikkien maailmojen Herra.
40:65 Hän on elävä, eikä Hänen lisäkseen ole muuta jumalaa. Palvokaa siis Häntä tottelevaisuutenne ja palvontanne Hänelle vilpittömästi omistaen. Kaikki ylistys Allahille, kaikkien maailmojen ylläpitäjälle.
 
40:66 Sano: ”Minua on kielletty palvomasta niitä jumalankuvia, joita te Allahin hylättyänne palvotte, nyt kun olen saanut selkeitä merkkejä Herraltani. Minua on määrätty tottelemaan kaikkien maailmojen ylläpitäjää.”
 
40:67 Hän on se, joka on (pannut alulle) teidän (kemiallisen) luomisenne tomusta, sitten (biologisen alkunne) siementipasta (eli hedelmöityneestä munasolusta) ja sitten äidin kohdussa riippuvasta sikiöstä. (Lopulta) Hän tuo teidät esiin lapsena ja sitten (kasvattaa ja ravitsee teitä), kunnes vartutte aikuisiksi. Sitten (Hän antaa teille elinaikaa), kunnes teistä tulee vanhoja. Jotkut teistä kuolevat ennen (vanhuuden päiviä. Tämä kaikki tapahtuu,) jotta te (kaikki) saisitte täyttää määräaikanne, ja jotta te ymmärtäisitte.
 
40:68 Hän on se, joka antaa elämän ja kuoleman. Kun Hän päättää jotain, Hän vain sanoo sille ”Ole!” ja se on.
 
40:69 Etkö ole nähnyt niitä, jotka kiistelevät Allahin ilmoituksesta? Missä he oikein harhailevat?
40:70 Ne, jotka ovat kieltäneet Kirjan ja (merkit), joiden kanssa olemme sanansaattajamme lähettäneet, saavat kohta tietää (miten heidän käy),
 
40:71 kun he saavat kaulaansa rautapannat ja kahleet, ja heidät raahataan pois
 
40:72 kiehuvaan veteen. Sitten heidät heitetään tuleen (sen polttoaineeksi).
 
40:73 Sitten heille sanotaan: ”Missä ovat (jumalankuvat), joita te asetitte Allahin rinnalle
 
40:74 Allahin lisäksi?” He vastaavat: ”Ne ovat meiltä kadonneet. Emme me oikeastaan aiemmin mitään palvoneet.” Näin Allah pitää uskottomat eksyksissä.
40:75 Tämä (rangaistus) on hyvitys siitä, että te iloitsitte perusteettomasti maan päällä, ja palkkio teidän pöyhkeilystänne.
 
40:76 Käykää Helvetin porteista. Siellä te saatte pysyä ikuisesti. Viheliäinen on ylimielisten sija.
 
40:77 Ole kärsivällinen, Allahin lupaus pitää. Näytämmepä sinulle osan tästä (rangaistuksesta), jota heille lupaamme, tai annamme sinun mennä pois (sitä ennen, kummassakin tapauksessa) heidän on palattava luoksemme.
 
40:78 Me olemme lähettäneet useita sanansaattajia jo ennen sinua. Joistakuista Me olemme jo sinulle kertoneet, kun taas toisista emme ole (vielä) sinua valistaneet. Ei yhdenkään sanansaattajan ollut (mahdollista) tuoda merkkiä ilman Allahin lupaa. Kun sitten Allahin käsky kävi ja tuomio annettiin totuuden ja oikeuden mukaan, joutuivat valheelliset häviölle.
 
40:79 Allah on se, joka on luonut karjan teitä varten, jotta voisitte ratsastaa toisilla ja syödä toisia.
40:80 Niistä on teille muutakin hyötyä. Te voitte ratsastaa niillä (vieläkin kauemmas) toiveidenne mukaiseen (määränpäähän), jonka olette sydämessänne (asettaneet). Ne ja laivat kuljettavat teitä.
 
40:81 Hän näyttää teille (lukemattomia) merkkejään. Mitkä Allahin merkeistä te kiellätte?
 
40:82 Eivätkö he ole matkanneet maan päällä ja nähneet, miten kävi niille, jotka olivat menneet ennen heitä? Näiden (lukumäärä) oli suurempi kuin heidän, he olivat voimakkaampia ja (kaikissa suhteissa edistyneempiä) niiden merkkien perusteella, joita he ovat maan päälle jälkeensä jättäneet. Mutta mikään, mitä he tekivät, ei voinut heitä hyödyttää.
 
40:83 Kun heidän sanansaattajansa saapuivat heidän luokseen selkeitä merkkejä mukanaan, he vain iloitsivat siitä (maallisesta) tiedosta ja taidosta, jota heillä oli. (Tällaisia he olivat, kun) rangaistus, josta he olivat laskeneet leikkiä, otti heidät valtaansa.
 
40:84 Kun he näkivät rangaistuksemme, he sanoivat: ”Me uskomme Allahiin, yhteen, ja kiellämme (kaiken) Hänen rinnalleen asettamamme.”
40:85 Se, että he uskoivat rangaistuksemme nähtyään, ei heitä enää hyödyttänyt. Tällä tavoin Allah on palvelijoidensa kanssa toiminut. Tällöin uskottomat ovat (aina) kärsineet raskaan tappion.
 1 Ilmaisussa li-dhanbika (syntejäsi) määrittävä substantiivi ummati (yhteisön) on jätetty pois. Tästä syystä ilmaisu wa’staghfir li-dhanbika (pyydä anteeksi syntejäsi) viittaa uskovien yhteisön, umman, synteihin. Imam Nasafi, Imam Qurtubi ja ʿAllama Shawkani ovat esittäneet tämän merkityksen. Ks. 1. wa’staghfir li-dhanbika ay li-dhanbi ummatika eli pyydä anteeksi yhteisösi syntejä (al-Nasafi: Madarik al-tanzil wa haqaʾiq al-tawil, 4:359). 2. wa’staghfir li-dhanbika – qila li-dhanbi ummatika. hudhifa’l-mudafu wa aqimu’l-mudafu ilayhi maqamahu. Ilmaisua wa’staghfir li-dhanbika koskien on sanottu sen tarkoittavan uskovien yhteisön, umman syntejä. Tässä kohdassa määrittävä substantiivi on jätetty pois ja sitä edustaa substantiivi, jota se määrittää. (al-Qurtubi: al-Jamiʿ li-ahkam al-Qurʾan, 15:324). 3. wa qila li-dhanbika li-dhanbi ummatika fi haqqika. On sanottu myös, että li-dhanbika merkitsee anteeksiannon pyytämistä niille rikkomuksille, joita uskovien yhteisö sinua kohtaan saattaa tehdä. (Ibn Hayyan al-Andalusi: al-Bahr al-muhit, 7:471). 4. wa’staghfir li-dhanbika – qila’l-muradu dhanbi ummatika wa huwa ʿala hadhfi’l-mudaf. On sanottu, että tämä merkitsee uskovien yhteisön syntejä. Tämä merkitys johtuu siitä, että määrittävä substantiivi on jätetty pois. (ʿAllama Shawkani: Fath al-Qadir, 4:497).


 

Kaikki oikeudet pidätetään. Tekijänoikeudet © 2018 Minhaj-ul-International:lla
(Mitään osaa ja tämän sivun sisällön voi kopioida, tallentaa, julkaistu, jäljentää ja/tai käyttää missään muodossa ilman lupaa Minhaj- ul-Quran International. Katso lisätietoja.)