Pyhä Koraani

Suurat

22.

Pyhiinvaelluksen Suura

 

(Suurat Al-Hajj)

 

Allahin, rajattoman myötätuntoisen, aina armollisen nimeen

22:1 Ihmiset, pelätkää Herraanne. Ylösnousemuksen hetken järistys on kammottava asia.
 
22:2 Päivänä, jona te sen näette, jokainen imettävä (äiti) unohtaa (lapsen), jota hän oli imettämässä. Jokainen raskaana oleva nainen tiputtaa taakkansa ja (katsoja,) sinä näet ihmisten (olevan) juovuksissa, vaikka he eivät (tosiasiassa) juovuksissa olekaan. Mutta Allahin rangaistus on (niin) ankara (että jokainen menettää käsityskykynsä).
 
22:3 On ihmisiä, jotka kiistelevät Allahista vailla tietoa ja ymmärrystä ja seuraavat jokaista tottelematonta saatanaa,
 
22:4 jota koskien on kirjoitettu: hän johtaa harhaan sen, joka ottaa hänet ystäväkseen, ja näyttää hänelle tien Helvetin piinaan.
22:5 Ihmiset, jos epäilette henkiin heräämistä (kuoleman jälkeen, pohtikaa luomistanne ja kehitystänne): Me laitoimme teidän luomisenne (kemiallisesti alkuun) savesta, sitten (teidän biologisen luomisenne) siementipasta, sitten (äidin kohdun sisässä juotikkaan lailla) riippuvasta massasta, sitten lihakimpaleesta, joka näyttää pureskellulta ja jossa ovat alkaneet näkyä joidenkin ruumiinosien orastavat muodot kun taas toiset (ruumiinosat) eivät ole vielä muodostuneet, näyttääksemme teille (mahtimme ja sanamme todenmukaisuuden). Sen, jonka haluamme, annamme pysyä kohdussa säädetyn ajan. Sitten Me tuomme teidät lapsena esiin ja (kasvatamme teitä) kunnes teistä tulee täysi-ikäisiä. Teidän joukossanne on sellaisia, jotka menehtyvät (varhain), ja joitakuita sellaisia, jotka yltävät kurjimpaan ikään (saadakseen kokea, kuinka) opittuaan kaiken he eivät (enää) tiedä mitään. Sinä näet maan olevan täysin kuiva (ja kuollut), mutta kun Me annamme veden sataa siihen, siinä liikahtaa tuoreus ja vehreys. Se paisuu kukoistavana ja alkaa kasvaa pareittain kaikenlaisia kauniita kasveja.
 
22:6 Tämä (kaikki tapahtuu), koska Allah yksin on todellinen (Luoja ja Herra). Hän muuttaa kuolleen (eli elottoman) eläväksi (eli elolliseksi). Hänellä on täysi valta kaikkeen.
 
22:7 Ylösnousemus on koittava, siitä ei ole epäilystäkään. Allah herättää henkiin ne, jotka ovat haudoissa.
 
22:8 Ihmisten joukossa on myös niitä, jotka kiistelevät Allahin (olemuksesta, ominaisuuksista ja voimista) vailla tietoa ja ymmärrystä, vailla johdatusta ja todistetta ja vailla valaisevaa Kirjaa (joka on lähetetty taivaasta),
 
22:9 niskansa (ylimielisesti) kääntäneinä, jotta he voisivat eksyttää (toisetkin) Allahin tieltä. Heitä odottaa nöyryytys tässä maailmassa ja ylösnousemuksen päivänä Me annamme heidän maistaa polttavaa piinaa.
22:10 Tämä johtuu niistä teoista, joita kätesi ovat edeltä lähettäneet. Allah ei tee vähääkään vääryyttä palvelijoilleen.
 
22:11 Ihmisten joukossa on myös sellainen, joka palvoo Allahia (aivan uskonnon [din]) reuna-alueilla (pysytellen). Kun häntä kohtaa jokin (maallinen) hyvä, on hän tyytyväinen tähän (uskontoon [din]). Jos häntä taas kohtaa koettelemus, hän kääntää kasvonsa pois (uskonnosta [din]). Hän on kärsinyt tappion sekä maailmassa että tuonpuoleisessa. Tämä on yksiselitteisen raskas menetys.
 
22:12 Hän hylkää Allahin ja palvoo (jumalankuvaa), joka ei voi häntä vahingoittaa eikä hyödyttää. Tämä on eksymistä (todella) kauas.
 
22:13 Hän palvoo sellaista, josta on hänelle pikemminkin haittaa kuin hyötyä. Kuinka viheliäinen auttaja tämä onkaan ja kuinka huono kumppani!
 
22:14 Allah antaa niiden, jotka uskovat ja tekevät hyviä tekoja, astua puutarhoihin, joiden alta purot virtaavat. Allah tekee, mitä tahtoo.
22:15 Joka kuvittelee, että Allah ei alkuunkaan auta (rakastettua ja valittua) Profeettaansa maailmassa ja tuonpuoleisessa, hänen sietää sitoa köysi (talon) kattoon ja hirttää (itsensä). Katsokoon hän sitten, karkottaako hänen suunnitelmansa (jumalallisen avun), josta hän on raivoissaan.
 
22:16 Näin Me olemme lähettäneet (koko Koraanin) valaisevien todisteiden muodossa. Allah siunaa johdatuksella, ketä tahtoo.
 
22:17 Uskovat ja ne, jotka ovat juutalaisia, tähdenpalvojia, kristittyjä tai tulenpalvojia sekä ne, jotka palvovat monia jumalia – Allah tuomitsee heidän (kaikkien) välillä ylösnousemuksen päivänä. Allah todistaa kaiken.
 
22:18 Etkö sinä ole nähnyt, että (koko luomakunta) kumartaa Allahia? Se, mitä on taivaissa ja mitä on maassa, aurinko, kuu ja tähdet, vuoret ja puut, eläimet ja lukuisat ihmiset. Monet (ihmiset) ovat myös sellaisia, joiden osaksi on vahvistettu piina (heidän epäuskonsa ja monien jumalien palvonnan vuoksi). Sille, jota Allah nöyryyttää, ei voi kukaan tuoda kunniaa. Allah tekee, mitä haluaa.
 
22:19 On kaksi ryhmää, jotka kiistelevät Herrastaan. Niille, jotka eivät usko, leikataan vaatteet Helvetin tulesta (ja ne ommellaan) heidän päälleen. Heidän päälleen kumotaan kiehuvaa vettä,
22:20 joka sulattaa kaiken, mitä heillä on vatsassaan ja ihollaan.
 
22:21 Heitä odottavat rautaiset pajavasarat (jotka takovat heidän päätään).
 
22:22 Aina kun he yrittävät päästä sieltä pois järkyttävän tuskan takia, heidät palautetaan sinne ja (heille sanotaan): ”Maistakaa kiivaan tulen piinaa.”
 
22:23 Niiden, jotka uskovat ja tekevät hyviä tekoja, Allah antaa varmasti astua puutarhoihin, joiden alta purot virtaavat. Siellä heidät koristetaan kultaisin rannerenkain ja helmin, ja siellä he pukeutuvat silkkiin.
 
22:24 (Maailmassa) heitä on johdatettu puhtaaseen puheeseen ja opastettu kohti (islamin) ylistyksen arvoista tietä.
22:25 Epäilemättä ne, jotka eivät usko ja estävät (toisia kulkemasta) Allahin tietä ja (saapumasta) pyhään moskeijaan (Kaabaan) – Me olemme tehneet sen tasapuolisesti kaikille ihmisille (eikä siellä erotella) paikallisten ja ulkopuolisten (välillä) – ja joka päättää tässä asiassa epäoikeudenmukaisesti poiketa tieltä (eli rikkoo säädettyjä rajoja ja oikeuksia), hänen Me annamme maistaa tuskallista piinaa.
 
22:26 (Muista,) kuinka määräsimme Allahin talon paikan (eli Kaaban rakennuspaikan) Ibrahimille (Abrahamille, rauha hänelle, ja käskimme häntä:) ”Älä aseta mitään rinnalleni, ja pidä taloni (sen ensin rakennettuasi) puhtaana ja siistinä sitä ympäri kiertäviä sekä siellä seisovia, kumartavia ja maahan asti kumartuvia varten.”
 
22:27 Julista pyhiinvaellus (hajj) suureen ääneen ihmisten joukossa – he saapuvat luoksenne jalkaisin ja (ratsastaen) laihoilla kameleilla, jotka tulevat kaukaisilta teiltä –
 
22:28 jotta he hyötyisivät ja jotta he sanoisivat (uhrille) säädettyjen päivien aikana (teurastaessaan) Allahin nimen sen karjan yli, joka heille on annettu. Syökää siitä sitten itse ja ruokkikaa (myös) ahdingossa olevia ja puutteenalaisia.
 
22:29 Sitten heidän tulee puhdistautua (leikkaamalla hiukset ja kynnet, kun he riisuvat pyhiinvaeltajan asun [ihram]), täyttää lupauksensa (eli loput pyhiinvaellusrituaalit) ja (käydä) kiertämässä ympäri muinaista (Allahin) taloa (eli Kaabaa).
22:30 Tämä on (määräys). Joka kunnioittaa Allahin (läsnäolon) pyhittämiä asioita, on se hänelle hänen Herransa silmissä parempi. Teille on sallittu (kaikki) karjaeläimet lukuun ottamatta niitä, jota koskevat kiellot teille on resitoitu. Pysykää erossa jumalankuvien liasta ja varjelkaa itseänne valheelliselta puheelta.
 
22:31 Omistakaa itsenne täysin Allahille älkääkä asettako (mitään) Hänen rinnalleen. Joka asettaa jotain Hänen rinnalleen on aivan kuin hän olisi pudonnut taivaasta ja linnut sieppaisivat hänet tai tuuli paiskaisi hänet alas kaukaisessa paikassa.
 
22:32 Tämä on (määräys). Jos joku kunnioittaa Allahin merkkejä (eli eläviä olentoja, muistomerkkejä, pyhiä paikkoja, määräyksiä, rituaaleja tai muuta, mikä tunnetaan ja tunnustetaan, koska se liittyy hyvin ja oikein perustein Allahiin tai Allahille omistautuneisiin palvelijoihin), on tämä (kunnioitus lähtöisin) jumalanpelosta sydämessä (eli vain ne, joiden sydäntä on siunattu jumalanpelolla, kunnioittavat niitä).
 
22:33 Te hyödytte näistä (uhrieläimistä) tietyn aikaa. Sitten niiden tulee saapua muinaiseen taloon (Kaabaan teurastettaviksi).
 
22:34 Me olemme säätäneet uhrin jokaiselle yhteisölle (umma), jotta he sanoisivat Allahin nimen Allahin heille suomien karjaeläinten (teurastamisen hetkellä). Teidän jumalanne on yksi Jumala, totelkaa vain Häntä. Ja (rakastettu,) kerro ilouutinen nöyrille,
22:35 joiden sydän täyttyy pelosta, kun Allah mainitaan, ja jotka ovat kärsivällisiä heitä kohtaavien vastoinkäymisten edessä, pitävät rukouksensa, ja jakavat siitä, mitä olemme heille antaneet.
 
22:36 Allahin merkkien joukosta Me olemme tehneet teitä varten suuret uhrieläimet (kamelit, naudat ja muut). Niistä on teille etua. Asettakaa ne jonoon ja sanokaa Allahin nimi niiden yli (kun leikkaatte niiden kurkun keihästämällä). Kun ne sitten kaatuvat kyljelleen, syökää niistä itse ja ruokkikaa (myös) tyytyväisinä istuvat sekä kerjäävät (puutteenalaiset). Näin Me olemme antaneet ne teidän käyttöönne, jotta kiittäisitte.
 
22:37 Ei Allah toki saa lihaa eikä verta näistä (uhrieläimistä), vaan Hän saa teiltä jumalanpelon. Näin on (Allah) antanut ne teidän käyttöönne, jotta te julistaisitte Allahin suuruutta (teurastushetkellä), kuten Hän on teitä ohjannut. Kerro ilouutinen hyväntekijöille.
 
22:38 Allah karkottaa (vihollisten ilkivallan ja pahuuden) kauas uskovista. Ei Allah pidä kenestäkään petollisesta (tai) kiittämättömästä.
 
22:39 Lupa (käydä puolustussotaan) on annettu niille, joita vastaan käydään (oikeuttamatonta) sotaa. (Tämä lupa on annettu,) koska heille on tehty vääryyttä. Allah on epäilemättä täysin kykenevä auttamaan näitä (sorrettuja),
22:40 jotka on ilman oikeutusta karkotettu kodeistaan vain sillä perusteella, että he sanoivat: ”Herramme on Allah (eli he kieltäytyivät alistumasta valheelliselle hallinnolle).” Jos Allah ei torjuisi yhtä ihmisryhmää toisen avulla (rauhan puolesta jatkuvasti käytävän taistelun kautta), niin luostarit, synagogat, kirkot ja moskeijat (eli kaikkien uskontojen pyhät keskukset ja palvontapaikat), joissa Allahin nimeä muistetaan, tuhoutuisivat ja autioituisivat. Joka auttaa Allahin (uskontoa [din]), sitä Allah auttaa. Allah on tosiaan (äärimmäisen) mahtava, (kaikkea) hallitseva.
 
22:41 (He ovat niitä totuudellisia,) jotka vakiinnuttaisivat rukousten (järjestelmän), jos antaisimme heille vallan maassa, (järjestäisivät) almuveron (zakat) maksun, kehottaisivat hyvään (yhteiskunnan kaikilla osa-alueilla) ja kieltäisivät (ihmisiä) pahasta. Kaikkien tekojen lopputulos on Allahin vallassa.
 
22:42 Jos (uskottomat) sinut kieltävätkin, niin jo aiemmin Nuhin (Nooan), Aadin ja Thamudin kansat kielsivät (sanansaattajansa),
 
22:43 samoin Ibrahimin (Abrahamin) kansa ja Lutin (Lootin) kansa,
 
22:44 sekä Midianin asukkaat. Myös Musa (Mooses, rauha hänelle) kiellettiin. Minä annoin lykkäystä (näille kaikille) uskottomille. Sitten minä otin heidät tilille. (Sanohan,) millainen oli rangaistukseni.
22:45 Kuinka monta kaupunkia olemmekaan tuhonneet, koska ne tekivät vääryyttä! Ne ovat pudonneet katoilleen. Kuinka monta kaivoa onkaan (muuttunut) käyttökelvottomaksi (kun ne on tuhottu), ja kuinka monta vankkaa linnaa makaakaan raunioina!
 
22:46 Eivätkö he ole matkanneet maata niin, että heidän sydämensä olisi muuttunut (raunioiden näkemisestä) ymmärtäväksi tai korva olisi muuttunut (totuuden) kuulevaksi? Totuus on, että (tällaisilla ihmisillä) sokeita eivät ole silmät vaan sokeaksi muuttuu sydän, joka on rinnassa.
 
22:47 He toivovat sinulta rangaistusta nopeasti, mutta Allah ei koskaan toimi vastoin lupaustaan. Kun (rangaistuksen hetki koittaa), vastaa yksi päivä (rangaistusta) Herrasi luona tuhatta vuotta teidän laskujenne mukaan.
 
22:48 Kuinka monelle kaupungille annoimmekaan lykkäystä, vaikka ne tekivät vääryyttä! Sitten Me otimme ne (rangaistuksen) otteeseen, ja (jokaisen) on palattava luokseni.
 
22:49 Sano: ”Ihmiset, minä vain varoitan teitä (jumalallisesta rangaistuksesta).”
22:50 Niitä, jotka uskovat ja tekevät hyviä tekoja, odottaa anteeksianto ja (lisäksi) jalo siunaus.
 
22:51 Ne, jotka pyrkivät (kumoamaan) ilmestyksemme ajatuksenaan tehdä suunnitelmamme tyhjiksi, ovat Helvetin asukkaita.
 
22:52 Emme Me lähettäneet ennen sinua ainuttakaan profeettaa tai sanansaattajaa ilman että (kaikkien kohdalla olisi käynyt niin, että sanansaattajan tai profeetan) lukiessa (Jumalan sanaa ihmisille), sekoitti Saatana (ihmisten mielissä) hänen resitoimiinsa sanoihin (omia perättömiä epäilyksiään ja nurinkurisia ajatuksiaan). Mitä Saatana laittaa (hänen kuiskutteluitaan kuuntelevien mieliin), sen Allah pyyhkii pois. Sitten Allah asettaa säkeensä vankkumattomasti (uskovien sydämiin). Allah on kaiken tietävä, äärimmäisen viisas.
 
22:53 (Näin tapahtuu,) jotta Allah voisi koetella näillä (perättömillä ajatuksilla ja nurinkurisilla epäilyksillä), joita Saatana (ihmisten mieliin) valaa, niitä, joiden sydäntä vaivaa (teeskentelyn) tauti ja joiden sydän on (epäuskosta ja vastahakoisuudesta) kovettunut. Väärintekijät ovat tosiaan käyneet ankaraan vastustukseen.
 
22:54 Ja jotta ne, joille on annettu (autenttista) tietoa, saisivat tietää, että (sanansaattajan lukema ilmoitus) on Herraltasi (ja perustuu) totuuteen. Siihen heidän tulee uskoa (ja hylätä Saatanan kuiskuttelut) ja heidän sydämensä tulee nöyrtyä (Herran) edessä. Allah kyllä johdattaa uskovat oikealle tielle.
22:55 Uskottomat epäilevät tätä (Koraania) niin kauan, kunnes ylösnousemus äkisti koittaa heille tai heitä kohtaa sen päivän rangaistus, jolta ei ole mahdollista pelastautua.
 
22:56 Tuona päivänä valta kuuluu yksin Allahille. Hän tuomitsee heidän välillään. Ne, jotka uskovat ja tekevät hyviä tekoja, saavat (asettua asumaan) autuuden puutarhoihin,
 
22:57 ja niitä, jotka eivät usko ja pitävät ilmoitustamme valheena, odottaa nöyryyttävä rangaistus.
 
22:58 Niille, jotka tapettiin heidän jätettyään (kotiseutunsa) Allahin tiellä tai jotka kuolivat (kohdatessaan vastoinkäymisiä totuuden tiellä), Allah suo epäilemättä erinomaisen elannon (eli tuonpuoleisen siunaukset). Allah on epäilemättä paras elannon antaja.
 
22:59 Hän antaa heidän astua paikkaan, johon he ovat tyytyväisiä (eli tyytyväisyyden asemaan). Allah on epäilemättä kaiken tietävä, lempeä.
22:60 (Määräys) on tämä. Joka kostaa vain sen verran kuin häntä on vahingoitettu ja jolle tehdään taas vääryyttä, häntä Allah kyllä auttaa. Allah on epäilemättä rajattoman armahtavainen, anteeksiantava.
 
22:61 Näin on, koska Allah antaa yön astua päivään ja päivän yöhön. Allah on kaiken kuuleva, näkevä.
 
22:62 Näin on, koska Allah on totuus, ja kaikki, mitä (uskottomat) hänen sijastaan palvovat, on valhetta. Allah on korkein, suurin.
 
22:63 Etkö ole nähnyt, kuinka Allah lähettää veden taivaalta ja maa muuttuu vehreäksi ja hedelmälliseksi? Allah on hyväntahtoinen ja kaikesta tietoinen.
 
22:64 Hänelle kuuluu, mitä on taivaissa ja mitä on maassa. Allah yksin on riippumaton kaikista muista, ylistyksen arvoinen.
22:65 Ettekö ole nähneet, kuinka Allah on antanut käyttöönne kaiken, mitä maassa on? Ja laivat, jotka seilaavat meriä (ja jokia) Hänen käskystään (eli Hänen lakinsa mukaan). Hän estää (kosmisen järjestelmän kautta) taivasta (eli avaruuden ja ilmakehän kerroksia) romahtamasta maan päälle. Mutta (ne törmäävät) Hänen käskystään (kun Hän niin haluaa). Allah on äärimmäisen myötätuntoinen, rajattoman armollinen kaikkia ihmisiä kohtaan.
 
22:66 Hän on se, joka on antanut teille elämän. Sitten Hän antaa teidän kuolla, ja Hän antaa teille (uudelleen) elämän. Ihminen on tosiaan varsin kiittämätön.
 
22:67 Jokaiselle yhteisölle (umma) Me olemme säätäneet tavan (seurata uskonnollisen lain määräyksiä tai palvoa ja uhrata). Sitä niiden täytyy seurata. Älkööt he koskaan kiistelkö kanssasi (Allahin) määräyksestä. Kutsu Herrasi luo. Sinä olet varmasti johdatuksen suoralla (tiellä).
 
22:68 Jos he kiistelevät kanssasi, sano: ”Allah tietää parhaiten, mitä te teette.”
 
22:69 Allah ratkaisee ylösnousemuksen päivänä välillänne kaikki ne asiat, joista te tapasitte olla eri mieltä.
22:70 Ettekö te tiedä, että Allah tietää kaiken, mitä on taivaassa ja maassa. Tämä kaikki on (kirjattu) Kirjaan (eli Suojeltuun tauluun). Tämä kaikki on Allahille (äärimmäisen) helppoa.
 
22:71 He palvovat Allahin sijasta (jumalankuvia), joille Hän ei ole lähettänyt hyväksyntää. Heillä ei ole (edes) tietoa tämän (kuvainpalvonnan seurauksista. Ylösnousemuksen päivänä) väärintekijöillä ei ole ketään auttajaa.
 
22:72 Kun Meidän valaisevia säkeitämme resitoidaan uskottomille, voit nähdä selvästi tyytymättömyyden (ja närkästyksen merkit) heidän kasvoillaan aivan kuin ne, jotka säkeitämme heille resitoivat, olisivat hyökkäämäisillään heidän kimppuunsa. Sano: ”(Uskottomat, te olette nyt levottomia.) Kerronko teille vielä tätäkin ahdistavammasta asiasta? (Se on Helvetin) tuli, jonka Allah on uskottomille luvannut. Se onkin viheliäinen paikka olla.”
 
22:73 Ihmiset, (teille) kerrotaan vertaus, kuunnelkaa tarkasti. (Jumalankuvat,) joita te Allahin lisäksi palvotte, eivät kykene milloinkaan luomaan (edes) kärpästä, vaikka ne kaikki kokoontuisivat tätä (tarkoitusta) varten. Jos (taas kärpänen) vie niiltä jotain, eivät ne kykene pelastamaan sitä tuolta (kärpäseltä). Onpa avuton tavoittelija (eli palvoja) ja avuton tavoiteltu (eli palvottu)!
 
22:74 (Uskottomat) eivät antaneet Allahille Hänelle kuuluvaa arvoa. Allah on äärimmäisen voimakas, (kaikkea) hallitseva.
22:75 Allah valitsee (sekä) enkeleitä että ihmisiä välittämään viestejään. Allah on kaiken tietävä, näkevä.
 
22:76 Hän tietää (parhaiten), mitä heillä on edessään ja mitä heillä on takanaan. Kaikki palaa Hänen luokseen.
 
22:77 Uskovat, kumartukaa ja kumartakaa maahan asti. Palvokaa Herraanne ja tehkää (muitakin) hyviä tekoja, jotta menestyisitte.
 
22:78 Ponnistelkaa Allahin tiellä (sorron lopettamiseksi, rauhan vakiinnuttamiseksi ja ihmisarvon puolesta), sillä se on Hänen oikeutensa. Hän on valinnut teidät eikä Hän ole tehnyt teille uskonnon ([din] seuraamista) vaivalloiseksi. Tämä on isänne Ibrahimin (Abrahamin) uskonto (din). (Allah) on nimennyt teidät (sekä) aikaisemmissa (Kirjoissa) että tässä (Koraanissa) muslimeiksi, jotta tämä (viimeinen) Sanansaattaja (siunaus ja rauha hänelle) todistaisi puolestanne, ja te todistaisitte ihmiskunnan puolesta. Pitäkää rukous, maksakaa almuvero (zakat) ja tarratkaa tiukasti kiinni Allahin (helmaan pysyäksenne tässä asemassa). Hän yksin on teidän auttajanne (ja suojelijanne). Siinä on erinomainen suojelija ja erinomainen auttaja.
 

 

Kaikki oikeudet pidätetään. Tekijänoikeudet © 2018 Minhaj-ul-International:lla
(Mitään osaa ja tämän sivun sisällön voi kopioida, tallentaa, julkaistu, jäljentää ja/tai käyttää missään muodossa ilman lupaa Minhaj- ul-Quran International. Katso lisätietoja.)